Ahol az éjjel soha nem érhet véget

Ahol az éjjel soha nem érhet véget

A selejtezősorozat lebonyolítási rendszere eltér az Eb-tornáétól, hiszen a kontinensviadalon immár 24 nemzeti tizenegy vesz részt, míg a világbajnokságon (a rendezőt mint automatikus résztvevőt nem számítva) csak 13 európai csapat számára biztosított a kvóta. (Nem, nem az a kvóta…) Így a kilenc selejtezőcsoport győztese kvalifikálja magát a tornára, míg a legrosszabb csoportmásodik kiesik, a másik nyolc csoportmásodik pedig oda-visszavágós pótselejtezőn küzd meg a fennmaradó négy helyért.

A-csoport

Az Eb-ezüstérmes franciáknak 20, a csoportmásodik svédeknek 19, a csoportharmadik hollandoknak pedig 16 pontjuk van. A gallok odahaza ma este nagy valószínűséggel legyűrik az ötpontos, nem éppen világverő fehéroroszokat (noha Belorussziában csak egy 0-0-ra voltak képesek) és megnyerik a csoportjukat. Svédország Hollandiába látogat, és hacsak nem győz legalább 6 (!) góllal az Oranje, a skandinávok a tulipánosok előtt végeznek. (A FIFA szabályai szerint pontegyenlőség esetén nem az egymás elleni eredmény, hanem a jobb gólkülönbség dönt.) A svédországi összecsapás 1-1-es döntetlennel zárult. Tehát nagyon nagy valószínséggel megesik az a szégyen, hogy Cruyff, van Basten, Rijkaard és Gullit nemzete azok után, hogy Brazíliában még vb-bronzérmes volt, nemcsak az azt követő kontinenstornát, hanem a világbajnokságra sem jut ki.

Tippünk:

1. Franciaország

2. Svédország

B-csoport

A magyar csoport. Már minden eldőlt, kivéve a csoportgyőztes kilétét. Az Albánia2-nek csúfolt alpesi ország 27 ponttal vezeti a csoportot az Európa-bajnok Portugálok 24 pontot söpörtek be. Utóbbinak viszont 8 góllal jobb a gólkülönbsége. Este Lisszabonban csap össze a két csapat, a svájciaknak egy iksz is elég, de nyilván a luzitánok is el akarják kerülni a pótselejtezőt, amihez kötelező a győzelem. Az „odavágón” 2-0-ra nyertek a svájciak.

Tippünk:

1. Portugália

2. Svájc

C-csoport

Itt már befejeződtek a küzdelmek, a németek címvédőkhöz méltóan, a csoportot végigverve jutottak ki a világbajnokságra. Az egyre jobb formában levő északírek gyakorlatilag simán lettek csoportmásodikok 19 ponttal, egy korábbi sikercsapat, Csehország viszont tragikusan játszva csak csoportharmadik lett. Nem volt álomsorsolás Norvégiának sem, két évvel ezelőtt még velük játszottunk pótselejtezőt az Eb-re kijutásért – hol van már a tavalyi hó! –, most a vikingek mindössze San Marinót tudták oda-vissza verni, így szégyenszemre csak a negyedikek lettek.

Hírdetés

D-csoport

Itt is lejátszotta mindenki a meccseit, és szoros végeredmény alakult ki. A szerbek tulajdonképpen magabiztosan menetelve szereztek 21 pontot, Írország és Wales között azonban egy ki-ki meccs döntött hétfő este a csoportmásodik helyről. McClean góljával idegenben győztek az írek, ezzel ők 19, a walesiek 17 ponttal zárták a selejtezősorozatot, tehát a zöld sziget válogatottja várhatja a pótselejtező sorsolását. Ausztria két éve az Eb-re 9 győzelemmel és 1 döntetlennel jutott ki, most azonban 4 győzelemmel, 3 döntetlennel és 3 vereséggel csak a negyedik lett.

E-csoport

Ebben a csoportban szintén véget értek a küzdelmek. A lengyelek 25 ponttal simán kint vannak Oroszországban. Montenegró egy esetleges varsói győzelmével beleszólhatott volna még a csoportmásodik helyről szóló küzdelembe, de hiába egyenlítettek 0-2-ről (közte az egy perccel korábban beállt Mugoša szépségdíjas ollózásával, hiszen „adta a tévé”), a vége 4-2 lett a lengyeleknek. Így a Dánia–Románia meccs eredményétől függetlenül a dánok lettek a csoportmásodikok, ők 20 pontot zsebeltek be.

F-csoport

Anglia hagyományosan kijut a világversenyekre (csak a 2008-as Eb-re nem kvalifikálták magukat), ám ott általában borzalmasan szerepelnek. Fenti mondat első fele most is igaznak bizonyult, 26 ponttal sima csoportgyőztesként lesz ott Oroszországban. A csoportmásodik helyért nagy versenyfutás volt Skócia, Szlovákia és Szlovénia között. Az utolsó forduló előtt Skócia 17 ponttal állt, Szlovénia 14-gyel, és e két, plusz 5-ös gólkülönbségű csapat egymás ellen játszott. A 15 pontos, plusz 7-es gólkülönbségű Szlovákia pedig a csoportutolsó Máltát fogadta. Mivel Skócia és Szlovénia nem bírt egymással, Szlovákia pedig hozta a kötelező győzelmet, így északi szomszédaink szerezték meg a csoportmásodik helyet. Örömük azonban keserű lehet, mivel 18 ponttal valószínűleg ők lesznek a legrosszabb csoportmásodikok, így könnyen eleshetnek a pótselejtezőtől. Erre később még visszatérünk…

G-csoport

Tulajdonképpen a legsimább csoport volt. A 2008-as és 2012-es Európa-, valamint 2010-es világbajnok spanyolok magabiztosan, 9 győzelemmel és 1 döntetlennel csoportgyőztes. Sima csoportmásodik az olasz válogatott, akik egyszer sem tudták legyőzni Spanyolországot, valamint múlt pénteken becsúszott egy iksz Macedónia ellen, így be kell érniük 23 ponttal és a pótselejtezővel. Hatalmas – 10 pontos – űr következik, majd jönnek a tavaly még Eb-résztvevő albánok, Izrael és a macedónok.

H-csoport

Az utolsó fordulótól függetlenül csoportgyőztes Belgium, mindössze egyszer ikszeltek, méghozzá odahaza a pillanatnyilag csoportmásodik görögökkel. A hellének 16 ponttal állnak, és este odahaza fogadják a nullapontos, mínusz 40-es gólkülönbségű Gibraltárt. Vagyis szinte biztos, hogy 19 ponttal fogják zárni a selejtezősorozatot, így jobbak lesznek, mint a már említett 18 pontos szlovákok. Ha valami egészen elképesztő csoda folytán mégsem nyernek a görögök, akkor még a most 14 pontos Bosznia-Hercegovinának van esélye megcsípni a csoportmásodik helyet, ha legyőzik Észtországot. A lehetséges 17 pont azonban biztosan kevés ahhoz, hogy elkerüljék a legrosszabb csoportmásodik pozícióját.

Tippünk:

1. Belgium

2. Görögország

I-csoport

Izland azok után, hogy két éve, történelme folyamán először kijutott egy világversenyre, a 2016-os Eb-re, sőt ott nagyon tisztességesen helyt is állt – emlékezhetünk, Anglia bravúros legyőzésével a legjobb nyolc között is ott voltak – most csoportgyőztesként kijutottak egy vb-re is. Ott az éjjel soha nem ért véget, a 330 ezres kis ország focistái ismét varázsoltak nekik valami szépet. Tavaly minden tizedik izlandi ott volt szurkolóként az Eb-n, most hasonló várható.

Így örült egy kis nemzet, hogy kijutott a világbajnokságra

Amíg mi, magyarok azon izgulunk, hogy ma este megverjük-e a Feröer-szigeteket, addig Izlandon folytatódik az éjjel.Igen az, amiről azt énekeltük, hogy nálunk soha nem érhet véget.Nyilvánvaló, hogy nem összehasonlítási alap, de Izlandon csak 330 ezren laknak – ötöd annyian, mint a Fidesz szavazói.

A második helyért nagy volt a versenyfutás Horvátország, Törökország és Ukrajna között, az utolsó forduló előtt a törökök 14 ponttal és plusz 1-es gólkülönbséggel, az ukránok 17 ponttal és plusz 6-os gólkülönbséggel, a horvátok pedig ugyancsak 17 ponttal, de plusz 9-es gólkülönbséggel álltak. Törökország nemhogy gólarányt nem tudott javítani az egykor szebb napokat látott Finnország focistáival szemben, de csak egy 2-2-es döntetlenre futotta. Eközben a horvátok Kijevben sima 2-0-s sikert értek el, vagyis 20 ponttal várhatják a pótselejtező sorsolását.

Vagyis pótselejtezőt játszik várhatóan Svédország, Svájc, Észak-Írország, Írország, Dánia, Olaszország, Görögország, Horvátország. A nemzeti válogatottakat két négycsapatos kalapba sorolják az októberi FIFA-világranglista alapján, majd október 17-én sorsolják ki a pótselejtezők párosítását. A párharcok első meccseit november 9. és 11., a visszavágókat november 12. és 14. között játsszák.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »