Ahmadinezsád nem indulhat újra Irán elnökének

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető eltanácsolta a jövő májusi elnökválasztásoktól Mahmúd Ahmadinezsád korábbi keményvonalas államfőt annak megosztó személyiségére hivatkozva – derült ki az exelnökhöz közeli forrásokból hétfőn.

Az információt Ahmadinezsád volt alelnöke, Mohammad Reza Mirtádzseddíni, illetve Golamreza Meszbahi Mogadam, a síita papság egyik befolyásos tagja szivárogtatta ki a Khabar Online iráni híroldalnak.

Mogadam úgy véli, hogy Ahmadinezsád meghajol majd Hamenei akarata előtt.

“Ha nem így tesz, azzal sok támogatóját veszítheti el” – mutatott rá Mogadam.

Az iráni vallási élet neves képviselőinek hétfői tanácskozásán Hamenei név említése nélkül azt mondta: azt javasolta egy esélyes jelöltnek, hogy ne induljon a jövő évi választásokon, mert azzal “árthat az országnak”.

Az iráni államügyekben a legfelsőbb vezetőé az utolsó szó. Az elnökjelöltek indulását az alkotmány betartását és a választásokat felügyelő Őrök Tanácsa hagyja jóvá, amelynek tizenkét tagjából hatot Hamenei nevez ki.

Bár Ahmadinezsád nem jelentette be, hogy fontolgatja a részvételt az elnökválasztásokon, egyre gyakrabban szólalt fel az elmúlt hónapokban, amivel megfigyelők szerint visszatérését készítheti elő. A keményvonalas politikus két cikluson át vezette az iszlám köztársaságot 2005 és 2013 között, és az iráni jog lehetővé teszi, hogy egy ciklus pihenő után újra versenybe szálljon az elnöki tisztségért.

Ahmadinezsád elnökségének nyolc év alatt könyörtelen retorikájáról volt híres. Fő célpontjai Izrael és az Egyesült Államok voltak. A politikus vezetése alatt rohamléptekben fejlődtek Irán nukleáris kapacitásai, ami kemény nemzetközi szankciókat vont maga után. Ezek nagy részét csak idén januárban oldották fel, miután az iszlám köztársaság tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramját illetően.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »