Agykárosodást okoznak a Harry Potter-regények?

Agykárosodást okoznak a Harry Potter-regények?

A Harry Potter-könyvek és A Gyűrűk Ura-trilógia is agykárosodást okoz egy brit iskolaigazgató szerint.

Hosszú blogposztot szentelt furcsa agymenésének egy brit magániskola, a The Acorn School igazgatója, Graeme Whiting – írja a The Los Angeles Times. A gyermek képzelőereje című írásában nekiment a híres sci-fi és fantasy könyveknek. Ezek a könyvek szerinte képesek agykárosodást okozni a gyerekeknek.

A szerző a Harry Pottert, A Gyűrűk Urát, Az éhezők viadalát, valamint George R.R. Martin és Terry Pratchett könyveit említette. Utóbbi kettő szerinte érzéketlen és függőséget okozó könyveket ír. Whiting szerint ezen könyveket csak speciális engedéllyel szabadna megvásárolni.

„Ha szenzációhajhász könyvet veszel a gyerkőcnek, az olyan, mintha cukrot kanalaznál a gyermekedbe”

– írja az igazgató. Hogy mit kéne olvasni helyettük? Régi klasszikusokat, amelyek klasszikus értékeket adnak át a gyermekeknek. Ilyen szerző Whiting szerint Shakespeare, Keats, Dickens vagy Shelley – hogy Percy Bysshe Shelley-re vagy Mary Shelley-re gondolt-e, azt nem tudni.

Whiting abba nem gondol bele, hogy ezen klasszikus művekben is rengeteg brutális jelenet szerepel. Régi vita ez: a nehézkes nyelvezetű, de alapműveltséghez tartozó klasszikusokat kell olvastatni a gyermekekkel, vagy hagyjuk, hogy mai műveket lapozgassanak, de megszeressék az olvasást?

A kötelező olvasmányokkal mi is foglalkoztunk a közelmúltban. Novemberi cikkünket itt, decemberi írásunkat pedig itt éri el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »