Aggódnak a kelet-európai bevándorlók

Aggódnak a kelet-európai bevándorlók

Aggodalommal tölti el a kelet-európai bevándorlókat, különösen a lengyel közösséget Nagy-Britannia lehetséges kilépésének esélye az unióból. A függetlenségpárti UKIP vezetői azzal nyugtatják a kedélyeket: akik letelepedtek, családjuk van és munkájuk, nem kell semmitől sem tartaniuk. A lengyel külügyminiszter szerint viszont káoszt okozna Európában, ha a kilépéspártiak győznének a csütörtöki népszavazáson.

A bevándorlás érzékeny része lett a népszavazási kampánynak. A kilépéspártiak ugyanis azt mondják: az uniós bevándorlók felelősek a hosszú várólistákért az egészségügyben és a lakhatási problémákért. „Ha úgy döntenek, hogy kilépnek, akkor a jogaink, amik itt megilletnek minket, hasonlóak maradnak. El tudják képzelni, hogy a bevándorlók egy vagy két nap alatt elhagyják Bostont? Meghal a város, az ország fele kihal” – fogalmazott Karol Sokolowski bostoni lakos.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás azt mutatta, hogy Bostonban 3,1 százalékról 15,1 százalékra nőtt a külföldön születettek aránya 10 év alatt. Többségük lengyel és litván. „Néhányan aggódnak, hogy mik lesznek a szabályok. Vissza kell menni Lengyelországba talán. Vagy más. Az emberek többségének családja van, gyerekeik és a gyerekek iskolába járnak. Angol iskolába. A fiatalabb gyerekek többsége itt született már és itt épített kapcsolatokat a társadalommal” – nyilatkozta Stanislaw Kowalski, a lengyel plébániatemplom papja.

A függetlenségpárti UKIP helyi vezetője azzal nyugtatja a kedélyeket: akik letelepedtek, családjuk van és munkájuk, nem kell semmitől sem tartaniuk. Szerinte pártja a kilépéssel csak a további bevándorlást akarja csökkenteni. „Az emberek aggódnak. Nem a bevándorlástól félnek mint olyantól, de a bevándorlók számától tartanak, mert az ország ebbe a részébe érkező külföldiek versenyre kelnek a helyiekkel a munkahelyekért. Ez a bérek csökkenését és a lakhatás költségeinek növekedését eredményezte” – jelentette ki Jonathan Noble bostoni tanácsos.

Közben megszólalt a brexit ügyében a lengyel külügyminiszter is. Witold Waszczykowski szerint káoszt okozna Európában, ha Nagy-Britannia csütörtökön arra szavazna, hogy kilép az unióból. A tárcavezető azt reméli, a maradáspártiak győznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »