Aggódik a WHO: megállíthatatlanul terjed a halált hozó cukorbetegség

Aggódik a WHO: megállíthatatlanul terjed a halált hozó cukorbetegség

Döbbenetes adatokat közölt legújabb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint világszerte megállíthatatlanul terjed a diabétesz, amely ma már tizenegy emberből legalább egyet érint. A szervezet munkatársai szerint azonnal cselekedni kell.

A diabétesz a világ nyolcadik legnagyobb gyilkosa – figyelmeztet legújabb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet. Azt is kiszámolták, hogy 1980-től 2014-ig világszerte 108 millióról megnégyszereződött a diabéteszesek száma.

A magas vércukorszint évente 3,7 millió halált okoz minden évben. A WHO szerint ha nem történik változás, ez a szám évről-évre drasztikusan emelkedhet.

Az 1980-as években a diabétesz legtöbbször a fejlett, magas GDP-vel rendelkező országokban okozott problémát, de ez a tendencia mára jelentősen megváltozott. A legtöbb problémát a diabétesz ma már a közepes és az alacsony jövedelmű országokban okozza. A tudósok ezekben a régiókban óriási növekedést tapasztaltak. Főleg ott a legdrasztikusabb az emelkedés, ahol nagy a népsűrűség.

A Közel-Keleten a diabétesz gyakorisága 5,9 %-ról 13,7%-ra nőtt a felnőtt lakosság körében az elmúlt 35 évben. Például Kuvaitban és Katarban a lakosság több, mint 20%-a szenved cukorbetegségben.

A riport egyszerre vizsgálta az egyes és a kettes típusú cukorbetegséget, bár a WHO megállapította, hogy a kettes típusú gyakoribb, amely inkább a szegényebb, leszakadóbb régiókban élőket betegíti meg.

Dr Etienne Krug, a WHO munkatársa, a diabétesz munkacsoport tagja így nyilatkozott a jelentésről a BBC-nek: „Bár a diabétesz csendes gyilkos, agresszív menetelésbe és nyomulásba kezdett, amelynek beláthatatlan következményei lesznek, ha nem állítjuk meg.”

Ha a magas vércukorszint kontrollálatlanul marad, annak akár szívinfarktus, stroke, vesebaj, vakság, végtagvesztés és terhességi komplikáció is lehet a vége.

hvg.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »