Aggasztóan sok a gyerekanya

Aggasztóan sok a gyerekanya

Évről évre növekszik a gyermeket szülő kiskorú lányok száma Kovászna megyében – nyilatkozta az öt éve állandó statisztikát vezető megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetőhelyettese, Szász Katalin.

csecsem�-pixabay_b

Tavaly 115 ilyen fiatal nőt vettek nyilvántartásba, többségük Előpatakról és a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből származik – az ott élő közösségek hagyományai szerint elfogadott a korai gyerekvállalás. A törvény szerint, ha az anya nem töltötte be a 14. életévét, hivatalosan nem kerülhet a nevére a baba, ilyenkor a kismama szülei, nagyszülei viszik haza a csecsemőt. Szász Katalin rámutatott: a kiskorú anyák általában nem hagyják el gyermeküket, a többgenerációs népes családban felnevelik őket. Az igazgatóság és a helyi önkormányzatok próbálkoznak megelőző programokkal, de ezek hatékonysága nehezen mérhető.

Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: az intézményben szülő kiskorúak száma stagnál, átlagosan évi nyolcvan esetet regisztrálnak, az idei év első felében például 38 lány adott életet gyerekének a kórházban. A szakember aggasztónak tartja az arányt – főként annak tudatában, hogy az intézményben évente ezer szülést bonyolítanak le. 2015-ben a megyében 45 csecsemőt hagytak a kórházban, utólag pedig a családok felét sikerült meggyőzni arról, hogy visszafogadják a babákat. Legtöbb esetben viszont a szülők nem mondanak le véglegesen a kicsiről, akit emiatt nem lehet örökbe adni. Háromszéken 1100 gyermek él állami gondozásban – családi házban, illetve hivatásos nevelőszülőnél. A 18. életévüket betöltött fiatalok pályáját csak akkor követhetik, ha ebbe az érintett beleegyezik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »