AfD-bemutatkozás a Bundestagban: ideje felvenni a kapcsolatot Aszadékkal, hogy a szíriaiak hazatéréséről tárgyaljunk

Az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU szövetségétől jobbra álló (ami egyébként egyáltalán nem nehéz – a szerk.) Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párt felháborodást keltett szerdán a német szövetségi parlamentben (Bundestag), mert egy képviselője azt követelte, hogy a szíriai menekültek térjenek vissza hazájukba.

Az AfD szóban forgó képviselője ma a Bundestagban

A Bundestag harmadik számú politikai erejének számító AfD – amely idén szeptemberben került a parlamentbe – úgy véli, hogy a biztonsági helyzet lényegesen javult az elmúlt hónapokban Szíria nagy részében, s sikerült visszaszorítani az Iszlám Állam terrorszervezetet is. Ezért a német kormánynak haladéktalanul fel kell vennie a kapcsolatot a damaszkuszi vezetéssel, hogy a szíriai menekültek Németországból történő hazatéréséről tárgyaljanak.

Bernd Baumann, az AfD frakciójának egyik vezető tisztségviselője azt mondta: Bassár el-Aszad szíriai államfő, bár diktátor, mégis arra kell számítani, hogy a belátható jövőben hatalmon marad. Aszad kormányának szerinte biztosítékot kell adnia Németországnak, hogy a hazájukba visszatérőknek nem esik bántódásuk, s békés területeken befogadják őket.

 

Hírdetés

A többi német parlamenti párt képviselői persze azonnal arról kezdtek beszélni, hogy a szíriai ellenzékiek továbbra is életüket kockáztatják, illetve kínzásra kell számítaniuk, ha a rezsim erőinek kezébe kerülnek. Hozzátették: az iszlamisták elűzése egyes térségekből még nem jelenti azt, hogy ott valóban béke honol.

Stephan Thomae, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselője úgy fogalmazott, hogy az AfD “mérgezett indítványa” csak úgy csöpög a cinizmustól és álszentségtől.

Josip Juratovic, a Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője, aki maga is menekültként érkezett Németországba, kijelentette: az AfD-nek  vagy fogalma sincsen ezekről a dolgokról, vagy semmitől sem riad vissza.

Stephan Mayer, a Keresztényszociális Unió (CSU) tagja pedig “populistának és életidegennek” nevezte az AfD kezdeményezését.

(MTI nyomán)


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »