Adventi koszorú a nagyváradi Szent László téren

Adventi koszorú a nagyváradi Szent László téren

Idén először helyeznek ki adventi koszorút a nagyváradi Szent László térre, az első gyertyát pedig a karácsonyra való várakozási időszak első vasárnapján, november 27-én 18 órakor gyújtják meg – idézi Zatykó Gyula programszervezőt a Szent László Egyesület csütörtöki közleménye. 

advent4-111-_or_b

Mint tájékoztatnak, a városháza illetékesei nemrég azzal keresték meg a nagysikerű Szent László Napokat is szervező egyesületet, hogy segítsenek a november 30-án kezdődő adventi vásár magyar jellegű programjainak megszervezésében. Az egyesület első kérése azt volt, hogy állítsanak egy nagy méretű adventi koszorút a térre, a közös gyertyagyújtáson, éneklésen kívül pedig azt is célként tűzte ki az egyesület, hogy bevigye a nagyváradiak köztudatába ezt a többségi társadalom által kevésbé ismert szokást.

Advent első vasárnapján hat kórus is énekel majd a Szent László-templom melletti közterületen, a villamosmegálló felől felállított koszorúnál az ünnepi gyertyagyújtás alkalmából, az Újvárosi templom, a Szent László-templom, illetve a baptista egyház kórusán kívül ott lesz a Nagyváradi Asszonykórus, a Váradi Dalnokok, valamint a Csillagfény. A gyertyagyújtást követően pedig az érdeklődők átvonulhatnak a vártemplomba, ahol a már említett hat együttes fellépésével kórustalálkozót tartanak. Advent további három vasárnapján is ünnepi gyertyagyújtásra várja a Szent László Egyesület a váradiakat, ezeken az alkalmakon viszont már 16 órakor fellobbannak az adventi lángok.

Nem ez lesz ugyanakkor a vásár egyetlen magyar jellegű eseménye: december 9-én 19 órától a Zenevonat LGT-sztárokkal című produkcióra várják az érdeklődőket – ezt a programpontot szintén a Szent László Egyesület ajánlotta a városháza figyelmébe. A Zenevonat műsorában két eredeti LGT-tag, Karácsony János és Solti János is fellép a Szent László téren elhelyezett nagyszínpadon, és olyan ismert LGT-dalok csendülnek fel egyebek mellett, mint a Ringasd el magad!, az Álomarcú lány, a Nem adom fel, a Boogie a zongorán, A dal a miénk vagy a Síneken…

„Idén ennyivel tudtunk hozzájárulni a városháza által szervezett vásárhoz, de bízom abban, hogy az elkövetkező időben ez a folyamat még jobban ki fog teljesülni, és bővülni fog” – összegzett Zatykó Gyula, aki egyben a Szent László Napok főszervezője is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »