Adómentes hitelcsere: a pénzügyi tárca dolgozik a tervezeten

Nem kell adót fizetniük a tranzakció után azoknak a magánszemélyeknek, akik a hitelcseretörvény előírásai mentén átadják lakásukat a banknak, ahonnan a kölcsönt igényelték – jelentette be csütörtökön Anca Dragu pénzügyminiszter.

darea-in-plata36_b

Elmondása szerint a vonatkozó sürgősségi kormányhatározat-tervezeten már dolgoznak, s egyeztettek a témában a problémát elsőként felvető közjegyzőkkel is. Mint hangsúlyozta, egy egyszerű mechanizmust akarnak kigondolni, hogy gyakorlatba lehessen ültetni anélkül, hogy újabb akadályokba ütköznének. Azok helyzetét pedig külön megvizsgálják, akiket már kilakoltattak otthonukból, jelenleg pedig úgy szerepelnek a nyilvántartásokban, mint akik tartoznak az államnak a tulajdonjog átruházására kivetett adó összegével.

Külön kategóriát jelentenek azok is, akik több tulajdonnal (ingatlanok, telkek) garantálták a hitelt. A pénzügyminiszter leszögezte ugyanakkor, hogy az adómentesség csak az első hitelcserére érvényes. Anca Dragu közlése szerint a sürgősségi kormányhatározat-tervezet június végéig elkészül, hogy még ne legyen parlamenti vakáció, így a javaslatot várhatóan már jövő héten közvitára bocsátják.

Mint ismeretes, a fizetés nélküli, vagyis a jelzálogba helyezett ingatlannal történő törlesztésről szóló törvény április 28-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, majd május 13-án hatályba lépett. A közjegyzők viszont már aznap jelezték, hogy a jogszabály nem határozza meg, hogy a hitelcsere intézményével élő magánszemélynek kell-e adót fizetnie, s amennyiben igen, akkor milyen előírások mentén kell kiállítani a vonatkozó papírokat. A jogszabályt első perctől ellenző bankok közben az érintettek jelzései alapján megpróbálnak akadályt gördíteni a hitelcserével élni akarók elé.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »