Adományokból építik újjá az ezeréves határnál álló őrtornyot

Adományokból építik újjá az ezeréves határnál álló őrtornyot

Pünkösd után hozzálátnak a gyimesbükki Rákóczi-vár néven ismert őrtorony újjáépítésének előkészítéséhez, a munkálatok kezdeményezői ugyanis – hatéves várakozás után – nemrégiben megkapták az építkezési engedélyt.

gyimesbukk-rakoczi-var-vn-002_or_b

„Kezdődhet a munka. Pünkösd után összeülünk, megbeszéljük a részleteket, és keresünk egy vállalkozót az építkezés kivitelezésére” – közölte a jó hírt Deáky András, az újjáépítés egyik kezdeményezője, a Gyimesbükkért Egyesület elnöke.

A projekt kivitelezéséért létrehozott folyószámlára már sokan utaltak pénzadományt, de a szükséges anyagi források nagyobb részét ezután kell előteremteni. Deáky úgy fogalmazott: terveik szerint „a világ magyarságának összefogásával, felajánlásaikkal valósul meg az újjáépítés”, ami az előzetes számítások szerint mintegy 200 ezer euróba (közel egymillió lejbe) kerül. A kezdeményezők bíznak abban, hogy az anyagi források hiánya nem fogja akadályozni a beruházást.

Az illetékes hivatal egyébként eddig különféle hiányosságokra hivatkozva késlekedett az építkezési engedély kiadásával. Tavaly régészeti feltárást is végeztek a helyszínen, idén áprilisra pedig már látványos változás ment végbe: elhordták a felgyülemlett hordalékot és földet, így a vár megmaradt romjai teljes terjedelmükben láthatóvá váltak.

A tervek szerint az újjáépített vár 150 négyzetméteres területen fekszik majd, ebből 90 négyzetmétert foglal el az épület, 60 négyzetméteren alakítják ki a felső sziklateraszt, a feljáró lépcsőhöz pedig további 60 négyzetméterre lesz szükség. A kétszintes kőépület földszintjén kiállítótermet alakítanak ki, az emeleten pedig egy kávézó kap helyet előtérrel és fedetlen sziklaterasszal. Becsléseik szerint az építkezést egy év alatt befejezik. Az adományokat a Gyimesbükkért Egyesületen keresztül továbbra is fogadják.

A Rákóczi-várat a 17. század elején Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette, majd a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc fejedelem erősíttette meg. Az őrtoronynak mára csak a romjai maradtak meg, és jószerével csak az a lépcsősor emlékeztet az építményre, amely a Tatros-folyó völgyéből kiemelkedő 30 méter magas sziklateraszra vezet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »