Adolf Eichmann kiszabadítását is tervezte Otto Skorzeny

Az izraeli titkosszolgálat (Moszad) által Argentínában elrabolt Adolf Eichmann náci háborús bűnös kiszabadítását is tervezte Otto Skorzeny, mielőtt elszegődött a Moszadhoz – írta szerdán a Bild című német lap a náci párt fegyveres alakulata, az SS Adolf Hitler kedvenceként számon tartott tisztjéről a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) adataira hivatkozva.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A Bild azzal kapcsolatban “húzta elő” Otto Skorzeny BND-aktáját, hogy a Háárec című izraeli újság a Moszad történetét ismerő, névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy az egykori SS-alezredest az izraeli hírszerzés 1962-ben beszervezte.

A Bild szerint a BND-nél több száz oldalnyi irat keletkezetett Otto Skorzenyről. E dokumentumok alapján 1948 nyarán szökött meg egy darmstadti internálótáborból, ahová az ellene háborús bűncselekmények gyanújával indított eljárás idejére helyezték, és 1949 végén menekült el Spanyolországba.

A Franco-diktatúra katonai vezetővel szoros kapcsolatokat alakított ki, egyebek között arról tárgyalt velük, hogy miként lehetne áttelepíteni Spanyolországba nagyjából 200 ezer embert, többnyire egykori SS-tagokat, ha a szovjet csapatok esetleg Németország egészét megszállnák. A volt SS-tiszt – aki Horthy Miklós fiának elrablását is irányította – 1951-től spanyol nevet és útlevelet használt, spanyol kormánytisztviselőként adta ki magát.

A BND egy 1954 szeptemberi keltezésű feljegyzése alapján a nyugatnémet hírszerzők úgy értesültek, hogy Otto Skorzeny egy illegális uránkereskedelemmel foglalkozó szervezetet vezet, amely a háború vége felé a náci Németországban előállított urán értékesítését végzi. A dokumentum szerint a nukleáris fegyver készítésére is alkalmas anyagot 1953 tavaszán még az akkori NSZK területén tárolták.

Az iratokból az is kiderül, hogy Otto Skorzeny rendszeres részvevője volt egykori SS-tagok nemzetközi találkozóinak, egy 1961 elején készült jelentésben pedig az áll, hogy amikor Adolf Eichmannt a Moszad elrabolta és Izraelbe szállította, egy, az SS flamand dandárjának és titkosszolgálatának (SD) több egykori tagjából álló csoport “nagyon konkrét megbeszéléseket” kezdett arról, hogy miként lehetne kiszabadítani Eichmannt. Ezeket a megbeszéléseket Otto Skorzeny vezette, aki akkoriban főleg Észak-Írországban élt. A terveket végül “áthidalhatatlan nehézségek” miatt ejtették – idézett a Bild a BND anyagaiból.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »