Adieu, migránskvóta? Kemény EU-kritikus politikus lehet a francia elnökválasztás favoritja

Adieu, migránskvóta? Kemény EU-kritikus politikus lehet a francia elnökválasztás favoritja

A hétvégén lényegében eldőlt: Francois Fillon lesz francia jobboldal jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. A 62 éves politikus fölényesen nyerte a megmérettetés első fordulóját, ráadásul a harmadik helyezett Nicholas Sarkozy is arra szólította fel híveit, hogy a második körben rá voksoljanak. Fillon programja gazdasági kérdésekben abszolút neoliberális, külpolitikailag azonban keményen EU-kritikus, és bevándorlásellenes.

A francia jobboldal a jelek szerint igyekszik minél több kérdésben követni az amerikai konzervatívokat. Tavaly május óta pártjukat ugyanúgy republikánusoknak (Köztársaságiak) hívják, tengerentúli mintára előválasztásokat tartanak – és ők is alaposan állva hagyták a politikai elemzőket. A francia sajtó ugyanis hetek óta biztosra vette, hogy a legtöbb szavazatot Alain Juppé kapja majd, második helyre pedig Sarkozy fut majd be. Ehhez képest a fekete lóként számon tartott Fillon mindkét riválisát lekörözve, a voksok 44%-át besöpörve vágtatott be a célba. A megalázó vereséget szenvedő, harmadik helyre szoruló Sarkozy sietett leszögezni: következő fordulóban arra kéri szimpatizánsait, szavazzanak Fillonra – ezzel gyakorlatilag biztossá téve a politikus győzelmét.

Fillon gazdaságilag szélsőségesen neoliberális programot hirdetett meg. Többek között

5-600 ezer közalkalmazott elbocsátását, a vagyonadó és a minimálbér eltörlését, valamint a munka törvénykönyvének szinte teljes kiherélését tervezi.

A közrenddel, migrációval és az Unióval kapcsolatos programját viszont bármikor

közfelkiáltással megszavazná a Nemzeti Front kongresszusa is:

 • 16.000 új börtön férőhely teremtése.
 • Speciális antiterrorista bíróság létrehozása.
 • A francia állampolgárság megvonása a dzsihadistáktól.
 • A schengeni egyezmény újratárgyalása.
 • Népszavazás az EU jövőjét érintő kérdésekről.
 • Szövetség Oroszországgal az Iszlám Állam ellen.
 • A politikus júniusban a Le Monde-ban megjelent cikkében keményen bírálta az Európai Unió működését, az alapszerződés megváltoztatása és a nemzetállamok függetlenségének megvédése mellett tört lándzsát.

  “Elegem van a technokraták Európájából. Minden európai fővárosba el fogok utazni, hogy biztosítam partnereinket arról: egy új Európát építünk, sokkal jobban tisztelve a nemzeteket. (…) Az Európai Uniónak a legfontosabb stratégiai kérdésekre kell összpontosítania, az összes többi ügyben Vissza kell adnunk a döntési jogköröket a tagállamoknak”

  – vélekedik Fillon. E szavakból pedig könnyen kormányzati program lehet. Jelen állás szerint ugyanis a hívő katolikus konzervatív politikusnak van a legjobb esélye arra, hogy jövőre Franciaország első emberévé válasszák. A népszerűségi mutatókat ugyan a Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen vezeti, ám a radikális jobboldalnak a kétfordulós versenyben így is nagyon nehéz dolga lesz. Eddig ugyanis a második körben a balközép és jobbközép tábor mindig összefogott ellenük, hogy megakadályozza a  “szélsőjobboldal” hatalomra kerülését.

  Fillon kőkemény neoliberális gazdasági elképzelései ugyanakkor komoly esélyt is adhatnak Le Pennek,

  aki ezek után minden bizonnyal ráfordul majd a lejáratódott baloldalból kiábrándult szavazóira, és azokra a munkavállalókra, akik nagyjából bárkire hajlandóak leszavazni, hogy meggátolják a jogaikat drasztikusan megnyirbálni készülő Fillon győzelmét.

  Mi magyarok azonban hátradőlve, egy pohár jó provance-i bor mellett figyelhetjük majd a két jobbos jelölt versengését. A hazai közélet gyújtópontjában levő kötelező migráns-kvótát ugyanis

  a Le Pen, és a Fillon által vezetett Franciaország is szinte biztosan elutasítja majd.

   


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »