Áder továbbra is a globális felmelegedést tartja "szakterületének"

Felszólal az ENSZ Közgyűlésének a fenntartható fejlődésről szóló csütörtöki vitájában, és részt vesz a párizsi klímamegállapodás ünnepélyes aláírásán New Yorkban a köztársasági elnök.

Az ENSZ-ben a fenntartható fejlődésről, az ezzel kapcsolatban megfogalmazott célok végrehajtásáról és a tavaly decemberben, a világszervezet 21. klímakonferenciáján (COP21), Párizsban elfogadott klímamegállapodásról tartanak vitát. Áder János köztársasági elnök felszólal a plenáris ülésen, és kétoldalú megbeszéléseket is folytat, mások mellett Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel és Al Gore-ral, az Egyesült Államok korábbi alelnökével.

A kétnapos programon a köztársasági elnök látogatást tesz New York új környezetvédelmi laboratóriumában és a Columbia Egyetemen, ahol találkozik a gravitációs hullámok létét bizonyító kutatócsoport magyar tagjaival.

Az ENSZ-tanácskozáshoz kapcsolódóan – számos állam- és kormányfő részvételével – ünnepélyes keretek között aláírják a tavaly december 12-én, 195 ország beleegyezésével Párizsban megkötött klímavédelmi megállapodást.

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter közlése szerint összesen 160 ország képviselteti magát a kétnapos rendezvényen. "Nagyon jó jel, hogy a klímát érintő sürgető kérdésekre továbbra is fogékonyak a döntéshozók" – tette hozzá.

A klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 Celsius-fokos legyen. Ez utóbbi megemlítése a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetországok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai és – legvégül – az Egyesült Államok is támogatott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »