Áder kiírta: október 2-án lesz a kvótanépszavazás

Áder kiírta: október 2-án lesz a kvótanépszavazás

A nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást kedden – derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményből.

A KEH Sajtóigazgatóságának közleménye szerint az államfő az alaptörvény, a népszavazási kezdeményezésről, valamint a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján – figyelemmel az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatára – döntött az országos népszavazás kitűzésének időpontjáról.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A kormányfő indoklása szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló döntést nem lehet elvenni az Országgyűléstől, az ügyben a magyar parlament megválasztott képviselőin kívül senki más nem dönthet.

Hárman megtámadták

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el az országos népszavazást, 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében.

A határozatot hárman megtámadták az Alkotmánybíróságon (Ab) – köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő -, azzal az indokkal, hogy a parlament az alaptörvénybe ütköző módon döntött, ezért kérték a határozat megsemmisítését.

Az Ab június 21-én nem adott helyt az indítványoknak. Indoklása szerint nem alaptörvény-ellenes, hogy az országgyűlési határozati javaslatot csak a törvényalkotási bizottság vitatta meg, a házszabályt sem sértette a parlamenti eljárás, és az – indítványozók által hivatkozott – Európai Bizottság május 4-ei javaslataival összefüggésben sem állapítható meg, hogy az országgyűlési határozatot alaptörvényt sértő módon fogadták volna el.

Az Ab ugyanaznap egy másik határozatában nem adott helyt Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének indítványának sem, amely a népszavazásra feltett kérdést megengedő május 3-ai kúriai döntést támadta a népszavazási kérdés tartalma miatt, és kérte a kúriai határozat megsemmisítését. Az Ab a visszautasítást főként az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta.

Szanyi Tibor július 4-én, a jogorvoslati határidő utolsó napján, alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hoz, ugyancsak a kúriai döntés miatt. Szerinte a népszavazás súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását, mert a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződés közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, emellett a költségvetést is érinti. Az ellenzéki politikus közölte, hogy ha az államfő a panasz elbírálása előtt kiírja a referendumot, akkor a strassburgi testületekhez fordul.

A Jobbik arra kéri tagjait és szimpatizánsait, szavazzanak a kvóta ellen

A Jobbik a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint minden értelmetlen brüsszeli diktátumot – kezdetektől fogva ellenez, ezért a Fidesz minden vágyálmával ellentétben arra kéri tagjait, szimpatizánsait, szavazzanak a kvóta ellen. Reméljük, egyszer végre a Fidesz is szakít azzal a bevett gyakorlatával, hogy „amit Brüsszel kér tőlünk, az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!”

Fenntartjuk ugyanakkor, hogy ha az Alaptörvényben rögzítenénk a kvóta elutasítását, az sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna, egyben kiküszöbölné az esetleges érvénytelen vagy eredménytelen referendum okozta kormányzati kudarcot, mely Orbán Viktor személyes felelőssége lenne – írja közeményében Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

(MTI – Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »