Áder János táviratot küldött Obamának

Magyarország kész minden téren tovább mélyíteni kölcsönösen előnyös partneri viszonyát az Egyesült Államokkal – írta Áder János magyar köztársasági elnök az amerikai függetlenség napja alkalmából Barack Obama elnöknek küldött táviratában.

 A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján olvasható angol nyelvű táviratban Áder János szívélyes üdvözletét fejezte ki az amerikai elnöknek és az amerikai népnek július 4. alkalmából.

A köztársasági elnök arról biztosította Barack Obamát, hogy az amerikai nép mindig számíthat Magyarországra, ha meg kell védeni közös értékeiket és szembe kell nézni korunk új kihívásaival.

Áder János hangsúlyozta, a magyarokat és az amerikaiakat régi barátság köti össze, országaik közeli szövetségesek, és a transzatlanti együttműködés további megerősítésében érdekeltek.

Hozzátette, Magyarország és az Egyesült Államok sokat nyerhet a kétoldalú kereskedelem bővítésével és az üzleti kapcsolatok erősítésével.

Áder János táviratában megjegyezte, az amerikai függetlenségi nyilatkozat elfogadása óta világszerte “jelzőfénnyé” vált a szabadságszerető emberek számára, azok az elvek pedig, amelyekért az amerikai hazafiak a függetlenségi háborúban harcoltak, egyetemes és nagy becsben tartott kinccsé váltak “mindannyiunk számára, akik szabad és demokratikus társadalomban akarunk élni”. 

A köztársasági elnök azt írta, a magyar emberek nagyra becsülik az amerikaiaknak a szabadság, a szabad gondolkodás és a szólásszabadság iránti elkötelezettségét, valamint az Egyesült Államok kulcsfontosságú szerepét a zsarnokság, az elnyomás és a diktatúra elleni küzdelemben. Az államfő megemlítette az amerikaiaknak a béke és biztonság védelméhez, az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemhez tett elengedhetetlen hozzájárulását is. Áder János emellett üdvözölte az Egyesült Államoknak a fenntartható fejlődés előrevitelében és az éghajlatváltozás csökkentésében vállalt vezető szerepét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »