Áder: A múlt hőseinek tettei napjainkban is példát mutatnak

Áder: A múlt hőseinek tettei napjainkban is példát mutatnak

A nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta Áder János augusztus 20-án ünnepi beszédében. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar honvédség megerősítésének fontosságát hangsúlyozta, míg Lázár János a Trianoni békeszerződés súlyos hatásaira emlékeztetett.

Az államfő azt mondta: a múlt hőseinek tettei példát mutatnak napjainkban is. A köztársasági elnök azt is kérte a magyaroktól, legyenek büszkék sportolóikra, és érezzék azt, hogy összetartoznak, amikor a dobogó tetején magyarok állnak.

Fotó: MTI

Új kihívások

A magyar honvédség megerősítésének fontosságát hangsúlyozta a honvédtisztek avatásán Simicskó István. A honvédelmi miniszter kiemelte: új biztonsági kihívások jelentek meg, mint például a tömeges bevándorlás és a terrorcselekmények növekvő száma. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország olyan állam, amely együttműködésre törekszik, megbízható barát és szövetséges, ezzel együtt élni és boldogulni szeretne. „Elengedhetetlen a magyar honvédség megerősítése. 2016 és 26 között az elkövetkezendő 10 évben a magyar honvédség költségvetése több mint duplájára fog nőni” – mondta Simicskó István.

Megtapasztalhatták, megélhették

Azok tudják megbecsülni igazán, mit jelent a Szent Istváni állam védelme, akik a Trianoni békeszerződés miatt az ország közepéről az ország szélére kényszerültek, ezt már Lázár János mondta Nagylakon. A település felújított művelődési házának átadásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, jól látható, mennyivel kevesebb védelem jutott a szórvány magyar közösségeknek, akiket elszakított a békediktátum Szent István országától. Nagylakot a döntés két részre osztotta, a magyar oldalon fekvő település közösségi terét most 50 millió forintból újította fel a kormány.

„Azok a magyar honfitársaink, akik 1920-ban elveszítették ezt az államot, megtapasztalhatták, megélhették, és megszenvedték, hogy mit jelent az, ha valaki kikerül Szent István birodalmából, ha valaki kikerül a magyar állam oltalma alól. Jól mérhető, a határ menti települések mellett, hogy azok, akik Magyarországon maradtak a békediktátum eredményeképpen, mire jutottak, hová jutottak, mennyi védelmet kaptak, és mi lett azokkal a szórvány magyar közösségekkel, akiket kiszakított belőlünk Trianon, és akik száz éve ezt a sebet szenvedik” – fogalmazott beszédében Lázár János.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »