Áder: a megszentelt áldozat sohasem hiábavaló

Áder: a megszentelt áldozat sohasem hiábavaló

Áder János Ócsán mondott megemlékező beszédet a nemzeti gyásznapon.

A köztársasági elnök szerint 1848 a magyarság öntudatának legtisztább forrása marad mindörökre. Az aradi vértanúk és a szabadságharc más mártírjai nem akartak egyebet, csak annyit, hogy Magyarország önmaga lehessen – mondta.

A nemzeti gyásznapon katonai tiszteletadás mellett vonták fel, majd engedték félárbócra Magyarország zászlaját a Kossuth téren.

A köztársasági elnök a parlament elől a Pest megyei Ócsára hajtott, ahol a Halászy Károly Általános Iskola udvarán mondott beszédet. Az oktatási intézmény névadója az 1848-as szabadságharc egyik kevéssé ismert mártírja volt. A honvéd százados a szomszédos település, Alsónémedi kántortanítója volt, szavára százak ragadtak fegyvert.

„Rendkívüli bizalom, a változásba, az ország jövőjébe vetett hit volt az, ami rendkívüli erővel ruházta fel mindazokat, akik hűséggel, becsülettel és tisztelettel küzdöttek a legvégső pillanatig” – mondta Ócsa polgármestere, Bukodi Károly, aki szintén beszédet mondott az eseményen.

Halászy Károlyt 1849 nyarán az osztrákok elfogták, a rögtönítélő bíróság halálra ítélte, és agyonlőtték.

„A reformkor szószólói, március 15-e fiataljai, a szabadságharc neves és névtelen mártírjai, köztük Halászy Károly és az aradi vértanúk, nem akartak mást, csak hogy Magyarország önmaga lehessen. 168 év távolából, a síron túlról is azt üzenik nekünk, a megszentelt áldozat sohasem hiábavaló” – mondta Áder János.

Október 6-át az első Orbán-kormány nyilvánította nemzeti gyásznappá. 1849-ben ezen a napon akasztatta fel Aradon a megtorlásokat irányító Haynau a magyar szabadságharc tizenhárom honvéd tábornokát, Pesten pedig 1849. október 6-án lőtték agyon Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »