Áder: a kommunista hatalom hazugságra, elnyomásra épült

Áder: a kommunista hatalom hazugságra, elnyomásra épült

Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét, a megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni.

Ezt mondta el Áder János köztársasági elnök kedd délután Poznanban, miután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel találkozott.

“Mi volt a bűnük azoknak, akik 1956-ban Magyarországon az utcára vonultak?” – tette fel a kérdést az elnök, majd megállapította: szabadságot, demokráciát, jobb megélhetést akartak.

“Hiába fojtották vérbe a magyar forradalmat, a lengyelek és a magyarok számára, a világ valamennyi polgára számára akkor világossá vált, hogy a kommunista hatalom meg fog bukni, mert hazugságra, elnyomásra épül” – jelentette ki.

Áder János a lengyel elnök meghívására az 1956-os poznani munkásfelkelés 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre érkezett a nyugat-lengyelországi Poznanba.

Andrzej Duda: 1956 tanúbizonysága a lengyel-magyar barátságnak 

Bár több száz éves szálak kötik össze nemzeteinket, 1956-ban még szorosabbra fűződtek a lengyel-magyar kapcsolatok – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

“Az 1956-os események évfordulója nagyon szomorú megemlékezés, mégis szép tanúbizonysága a lengyel-magyar barátságnak” – mondta a lengyel elnök.

“A poznaniak 1956. június 28-án elsőként mondtak nemet a kommunista hatalomnak, nemet mondtak a propagandára,  a szegénységre, méltóságuk megtiprására” – szögezte le Andrzej Duda. Hozzátette: a magyarok, akik 1956 októberében “a lengyelek példáját követték, szintén a szabadságot követelték, mert fel akartak szabadulni a szovjet uralom alól.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »