„Add magad!” – a 72 óra mottója krisztusi gondolat

„Add magad!” – a 72 óra mottója krisztusi gondolat

A hétvégén zajló„72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű szociális-önkéntes akció céljairól október 7-én sajtótájékoztatót tartottak Budapesten. A történelmi egyházak, a kormányzat képviselői és a 72 óra fővédnöke önkéntes munkát is végzett a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Dupla boldogság számomra ez a program – mondta a sajtórendezvény elején Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground együttes énekesnője, a 72 óra idei fővédnöke. – Egyrészt látom a sok önkéntes fiatalt (közel nyolcezren vesznek részt országszerte a 72 óra projektjeiben – a szerk.), másrészt a mostani helyszín emlékeztet arra az időszakra, amikor egy barátnőmmel éveken át jártunk ide a vakok gyermekotthonába segíteni, telente mézeskalácsot sütni. ”

„Fontosnak tartom az önkéntességet, különösen a mai világban, amikor az emberekben annyi üresség van, mintha sokan nem akarnának tudomást szerezni arról az alapszituációról, hogy mi, emberek egymáshoz kapcsolódunk, együtt vagyunk azok, amik vagyunk – folytatta az énekesnő. – Ezért örömmel támogatom a 72 óra üzenetét, hogy figyeljünk egymásra, és hiszem, hogy ez a három nap inspiráció lehet a későbbiekre is.”


Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye görögkatolikus püspöke a 72 óra idei mottójára („Add magad!”) utalva azt mondta, a szervező történelmi egyházak képviselői mint krisztushívők fontosnak tartják a rendezvény teológiai szempontjait. János evangéliumának központi gondolatát idézte fel a püspök: eszerint Krisztus önként adta oda önmagát a megváltásban. A püspök emlékeztetett Péter apostol lelkiségére is: „Aranyom, ezüstöm nincs, de amim van, neked adom” (ApCsel 3,6).

Reményét fejezte ki, hogy a nyári krakkói ifjúsági világtalálkozón megtapasztalt nemzetközi szintű önkéntesség példája nyomán még lelkesebben képviselhetik a jó ügyet most a keresztény fiatalok.


Orosz Atanáz püspök első alkalommal járt a vakok budapesti gyermekotthonában, de elmondta, hogy közel 15 éve küld ide papnövendékeket segítő szolgálatra, illetve örömét fejezte ki, hogy több itt lakó fiatallal találkozott már a fogyatékkal élők számára szervezett görögkatolikus Szent Damján táborban.

Bogárdi Szabó István református püspök, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke személyes emlékeit idézte fel, amikor még teológushallgatóként végzett szolgálatot fogyatékos gyermekek otthonában. „Egyetemista koromból sok mindenre nem emlékszem már, de ezeket a szolgálatokat, az ott álélt tapasztalatokat nem felejtem el” – mondta a református püspök, aki több megszólalóhoz hasonlóan már felvette a 72 óra pólóját, hiszen a sajtórendezvény után önkéntes munka következett. „Nem jöttem ünnepi viseletben a sajtótájékoztatóra, munkához öltöztem – folytatta a püspök –, s ezzel azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a mások mellé való odaállás, segítés ne pusztán ünnepi pillanat, kiemelt pont legyen az életünkben, hanem hétköznapi, magától értetődő emberi hozzáállás.”

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke gratulált az „Add magad!” mottóhoz, amely jó üzenet a mai fiataloknak, akik nap mint nap találkoznak az „add fel magad” vagy az „add el magad” kísértő, burkolt üzeneteivel. Az elnök-püspök felhívta a figyelmet arra, hogy az október minden magyar ember számára emlékeztet a szabadság jó ízére, és hozzátette: örül, hogy a 72 óra jó ízt ad ennek a hétvégének.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: Magyarországon minden harmadik ember rendszeresen végez önkéntes feladatokat, és a középiskolákban a kormány által bevezetett közösségi szolgálat is az önkéntesség előszobájának tekinthető.

A kormányzat fontosnak tartja az önkéntességet, országos szinten koordinálja többek közt az onkentes.blog.hu honlap segítségével is. A 72 óra projektjeibe 16 helyszínen kapcsolódtak be a kormányzati Új Nemzedék Központ hálózat önkéntesei, az egyik településen hétszáz fiatallal.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a fiatalok ezen a három napon megerősítést kapnak abban a tapasztalatukban, hogy jót tenni jó.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese személyes hangon szólt a sajtórendezvény helyszínéről, ahova fiatalként lelkigyakorlatokra járt, s ezeken az alkalmakon betekinthetett az intézmény életébe. Felhívta a figyelmet arra, hogy másokat nemcsak intézményes szinteken szolgálhatunk, „önkénteskedhetünk” közvetlen környezetünkben is, például azzal, ha időt szakítunk egy beszélgetésre magányos, idős szomszédunkkal.

A sajtórendezvény zárásaként Fehér Anna, a Vakok Battyány László Római Katolikus Gyermekotthonának intézményvezetője szólt a jelenlévőkhöz. „A hit cselekedet nélkül halott” – idézte a Biblia szavait. Köszöntője után a sajtórendezvény résztvevői önkéntes munkára indultak: volt, aki kirándulásra kísérte az intézmény tolókocsis, fogyatékkal élő lakóit, mások egy közösségi helyiség kifestésében segédkeztek.

Fotó: 72 óra

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »