Ádáz harc az amfetaminkirálysággal

Ádáz harc az amfetaminkirálysággal

Fesztivál és drog kéz a kézben jár. Erről nagyjából mindenki így vélekedik, s tagadhatatlan, a nagy nyári zenei mustrák szinte kiküszöbölhetetlen velejárói a különféle pszichoaktív szerek. Ez azonban nem kizárólag napjaink rákfenéje, nem csak a mai fiatalokra jellemző, kezdetek óta így van. A legendás 1969-es Woodstock sem csak felebarátaink feltétlen szeretetére épült, hanem épp az LSD-forradalom végére esett, megfűszerezve a vietnami háború elleni hippilázongás minden velejárójával. A mai fesztiválokon leginkább a metiléndioxi-metamfetamin (MDMA), elterjedt nevén az ecstasy, valamint az ázsiai zuglaborok kémcsöveiben hetente előállított újabbnál újabb dizájnerdrogok futnak, amelyek – az összetevők módosításainak köszönhetően – akár még az aktuális tiltott szerek listáján sem szerepelnek.

Minden szervező rémálma: a drogtúladagolás

Legkomolyabb probléma a szerhasználattal, hogy nemigen ismertek pontos statisztikák, a fesztiválozók mekkora hányada él velük, s arról is csak becslések vannak, pontosan milyen drogokat használnak. A drogfelvilágosítással, illetve ártalomcsökkentéssel foglalkozó brit The Loop nevű civil szervezet saját felmérése szerint az MDMA abszolút uralkodója a zenei fesztiváloknak, a droghasználó látogatók legalább 83 százaléka ezt használja.

Elsősorban persze az a kérdés, mit lépnek a fesztiválok rendezői – ugyanis, félreértés ne essék, gyakorlatilag minden szervező rémálma egy drogtúladagolásban életét vesztő fiatal. Vadabbnál vadabb hírekből sajnos nincs hiány. Az idén a Balaton Soundon történt két kétségbeejtő eset: a kanadai DVBBS duó tagjainak öltözőjében lettek rosszul rajongólányok egy üvegből kitöltött ismeretlen ital hatására, illetve egy 22 éves lány halt meg a fesztivál területén kívül, miután a hírek szerint vélhetően valamilyen szer hatására túlitta magát vízzel, elesett, és beverte a fejét. Mindkét esetben vizsgálatot indított a rendőrség.

S hogy az ecstasyhasználat kimutathatóan nőtt, azt az USA egészségügyi minisztériumának egy felmérése igazolja: 2004–2011 között az amerikai fesztiválokon megduplázódott azok száma, akiket ilyen szer használata miatt kellett orvosi ellátásban részesíteni. Ha pedig már statisztika: egy brit fesztiválon úttörő kezdeményezés indult el az idén. A Cambridge melletti, Secret Garden Party nevű rendezvényen ugyanis a szervezők a The Loop segítségével és a helyi hatóságok, illetve rendőrség közreműködésével drogszűrő szolgáltatást indítottak.

Kiszűrni az életveszélyes összetevőket

Ennek keretében a nemrég, július 21–24. között megtartott fesztiválon mindenki bevizsgáltathatta azokat a szereket, amelyeket amúgy is bevett volna. A rendezvény alapítója, Freddie Fellowes a The Guardiannek nyilatkozva arról beszélt, örül ennek a programnak, mert a segítségével sok baj előzhető meg, emellett a The Loop nemcsak teszteli a mintákat, de felvilágosítómunkát is végez, felhívja a figyelmet a használat kockázataira. Így többek között arra, hogy az MDMA hatásai közül nemcsak a kiszáradás, hanem a hirtelen nagy mennyiségű folyadékbevitel is veszélyes.

 

Négy nap alatt mintegy kétszáz vizsgálatot folytattak le a 30 ezer látogatót fogadó zenei mustrán. 80 olyan mintát találtak, amelynek összetétele problematikus volt. S hogy vajon mennyien vinnék bevizsgálni amúgy a magukkal vitt kábítószert, arról a brit NME magazin felmérése tanúskodik, amely szerint 66 százalékuk biztosan, ennyien tartják ugyanis jó ötletnek a szűrést, míg mindössze 7 százalék rejtené el szerét a bevizsgálók elől.

A brit rendőri vezetők szövetsége és az angol közegészségügyi hivatal is azt szeretné, ha ez a gyakorlat, a helyben történő drogvizsgálat bevett gyakorlat lenne. Mint érvelnek, az „egészség”, vagyis az egyértelműen szennyezett, hamisított, életveszélyes összetevők kiszűrése fontosabb, mint hogy mindenáron a törvény teljes súlyával sújtsanak le a fesztiválozókra. Ahogy azt is fontosnak tartják, hogy a fiatalok megfelelő tájékoztatást kapjanak a szerhasználat veszélyeiről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »