„Ádámcsutkán” akadtak a lettek a vb-selejtezőkben

„Ádámcsutkán” akadtak a lettek a vb-selejtezőkben

Magyarország is megszerezte első győzelmét a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatának európai B csoportjában: a harmadik forduló rigai kiszállásán Gyurcsó Ádám és Szalai Ádám is bevette a lettek kapuját a 2-0-ával zárult hétfő esti mérkőzésen.

hulettvbs_b

Pogoń Szczecin középpályása a 10. percben kapásból küldte a kapuba a Nikolics Nemanjától kapott labdát, míg a Hoffenheim pénteken még a svájciak ellen duplázó csatára – a legendás Puskás Ferenchez hasonlóan 85-szörös válogatottá vált Dzsudzsák Balázzsal összejátszva – a 77. percben fejesgóllal állította be a végeredményt. A két találat között mindkét fél részéről voltak ígéretes helyzetek, de miközben Bese Barnabás próbálkozása a léc fölé szállt, addig a helyenként bizonytalan védelmet a szerencse és a kapus, Gulácsi Péter megmentette a kapott találattól.

Erre még Bernd Storck szövetségi kapitány is rámutatott az M4 Sportnak adott értékelésében, külön kiemelve a hálóőr jó teljesítményét, a „remek” csapategységüket és a széleken jól működő játékot. A német szakember szerint nagy volt rajtuk a nyomás, de jól kezelték és megmutatták, hogy tudnak futballozni, előre játszani. „Nehéz meccs volt, de már az elejétől kezdve megpróbáltuk magunkhoz ragadni a kezdeményezést, domináltunk, csak egy kicsit jobban ki kellett volna használnunk a lehetőségeinket. Összességében elégedett vagyok. Igyekeztünk magunkhoz venni a kezdeményezést, a széleken szerettünk volna játszani egy olyan csapat ellen, amely megpróbált kontrázni. Folyamatosan járattuk a labdát, kerestük a réseket a lett kapu irányába. Lehet, hogy korábban kellett volna egy-két szituációban megindulnunk” – magyarázta a meccset követően.

Marians Pahars, a lettek szövetségi kapitánya a lehetőségeik „elherdálásában” látja a vereségük fő okát, és tanítványai szereplését értékelve „hálásnak” mutatkozott a selejtező utáni sajtótájékoztatón. Az eredmény miatti elégedetlenségét nem rejtette véka alá, de azt is hozzátette: egy nagyon jó csapattal játszottak, amely kegyetlenül kihasználta helyzeteit. Ennek tudható be, hogy Magyarország a feröeri döntetlen, a Svájc elleni vereség és a lettek elleni siker után most előrelépett az összetett harmadik helyére. A 4 pontja mellett 4-3-as gólkülönbséggel rendelkezik, amellyel maga mögé utasítja az ugyancsak 4 pontos, de 2-6-os gólkülönbséggel negyedik északiakat.

A hétfő esti tórshavni találkozón ugyanis a házigazdák nagy „zakót” kaptak: az Európa-bajnok portugál válogatott André Silva mesterhármasával nyitott ellenük, hogy utána még Cristiano Ronaldo, Moutinho és Cancelo is betaláljon a 6-0-ás vendégsiker során. A luzitánok ezzel – a B csoport második helyére elegendő – hat pontra növelték összetettjüket, miközben a sereghajtó Andorra pályáján 2-1-es győzelmet elérő Svájc továbbra is hibátlan mérleggel, 9 ponttal áll az élen.

Ugyancsak hétfő este vívta meg harmadik fordulós meccseit a H és az A csoport is. Az eredmények: Bosznia-Hercegovina–Ciprus 2-0, Észtország–Görögország 0-2, Gibraltár–Belgium 0-6, illetve Hollandia–Franciország 0-1, Svédország–Bulgária 3-0, Fehéroroszország–Luxemburg 1-1. Ezek után az A jelű hatosban Franciaország és Svédország 7-7 ponttal áll az élen Hollandia (4), Bulgária (3), Fehéroroszország (2) és Luxemburg (1) előtt, míg a H csoportban Belgium (9), Görögország (9), Bosznia (6), Észtország (3), Ciprus (0), Gibraltár (0) a sorrend.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »