Ada: Újabb lépés a szociális szolgáltatások hatékonyságának növeléséért

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg ma délelőtt Adán az a Duga Civil Szervezet által, az Európai Unió támogatásával életre hívott projektum, amely a szociális szolgáltatások hatékonyságának növelését irányozza elő, a községek közötti együttműködés révén. A projektumban Ada mellett Magyarcsernye, Ruma és Sremska Mitrovica községek vesznek részt, amelyekben a következő tizennyolc hónap során az adaihoz hasonló Szegénységcsökkentő Irodák fognak majd működni.

A rendezvény kezdetén Vesna Civrić, a projektumot életre hívó Duga Civil Szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára méltatta azokat a kezdeményezéseket, amelyek az elmúlt évek során Adán a szociálisan hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása érdekében megvalósultak, ezt követően pedig Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere mondott köszöntőt, amelyben kifejtette, büszke arra, hogy az önkormányzat és a civil szektor együttműködése az egész ország számára példaértékűnek számít.

Adán már négy éve működik az a program, amelynek értelmében a munkaképes, szociálisan rászoruló személyeknek le kell dolgozniuk a szociális segélyként folyósított pénzbeli juttatásokat. Az illetékesek elmondása szerint az eddigi tapasztalatok rendkívül pozitívak, hiszen a kezdeti alig több mint harminc százalékhoz képest ma már minden Ada községbeli rászoruló személy vállalja, hogy ledolgozza a pénzbeli juttatás értékét.

Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára a Vajdaság Mának nyilatkozva kifejtette, Ada példája olyan példa, amelyet törvénybe is szeretnének iktatni, ugyanis – mint mondta – a pénzügyi támogatásban részesülő, szociálisan hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatása terveik szerint az új szociális védelmi törvény értelmében nemcsak követendővé, hanem kötelező erejűvé is fog válni. Hozzátette, a jövőben mindemellett a hátrányos helyzetű személyek képzésére is szeretnénk nagyobb hangsúlyt fektetni, ezzel is segítve a felzárkózásukat és a társadalomba való újbóli beilleszkedésüket.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »