Ada: Előadás a kereszténységről és az iszlámról

Ada: Előadás a kereszténységről és az iszlámról

A kereszténység és az iszlám címmel tartottak előadást az októberi magyarországi kvótareferendum kapcsán csütörtökön este Adán, a községháza dísztermében. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezete hívta életre.

A rendezvény kezdetén Világos Tibor, a Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja tartott előadást, amelynek során beszélt a világvallások számbeli elrendeződéséről, az iszlám vallás tanításairól és parancsairól, az iszlám és a kereszténység istenképéről, valamint a két vallás közötti legfontosabb hasonlóságokról és eltérésekről is. Kitért a muszlim nők helyzetére és öltözködésére, az Iszlám Állam és a fundamentalizmus kérdésére, valamint az októberi magyarországi kvótareferendumra is.

– Előadásomban megpróbáltam világosan látni és láttatni. Amikor a menekültek kérdéséről van szó, akkor egy teljesen idegen vallás és kultúra megjelenéséről is beszélünk, amely számunkra, keresztények számára elfogadhatatlan. Természetesen itt nem arról van szó, hogy nekünk ne lenne szívünk, nem arról van szó, hogy nem akarunk segíteni az embereken, hiszen itt egyebek mellett az a kérdés is felmerül, hogy egyáltalán háborús menekültekről van-e szó, vagy olyan migránsokról, akik a jobb élet reményében lettek megindítva, és le akarnak telepedni egy olyan kultúrában, amelyet nem ismernek – hangsúlyozta a Vajdaság Mának nyilatkozva ft. Paskó Csaba. – Alapvetően a mentalitásuk, a vallásuk, illetve a Korán tanításának az alapeszméi azok, amelyek elvisznek bennünket egészen a dzsihád felfogásáig, amely a békés térítéstől eljut egészen az agresszív, már-már a terrorizmus minden formáját kimerítő mentalitásig. Nem elég csak azt mondanunk, hogy nem akarunk terrorizmust, és nem akarjuk, hogy ők idejöjjenek, hanem meg kell, hogy legyen a válaszunk is arra, hogy miért nem. Azt szeretném, ha egy keresztény ember elsősorban a saját kultúráját, mentalitását ismerné, ugyanakkor megismerné az iszlámot is, ugyanis akkor, amikor arra buzdítjuk az embereket, hogy nemmel szavazzanak, akkor a tisztánlátásban is segítenünk kell őket – tette hozzá ft. Paskó Csaba, aki ennek jegyében arra kérte az est vendégeit, az októberi kvótareferendumon szavazzanak nemmel a feltett kérdésre.

H. A.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »