Abdeslam mögül még az ügyvédei is kihátráltak

A márciusban elfogott rettegett terrorista továbbra sem hajlandó megszólalni a 130 emberéletet követelő párizsi merénylettel kapcsolatban, az ügyvédek így teljesen tehetetlenek.

„Úgy döntöttünk, hogy nem vállaljuk tovább Salah Abdeslam védelmét, ugyanis semmi esélyt nem látunk arra, hogy bármit is reagáljon az ellene felhozott vádakra” – nyilatkozta a BFM tévének adott interjújában Frank Berton ügyvéd, aki korábban Sven Mary jogásszal látta el ezt a feladatot. Berton kijelentéseit a thelocal.fr honlap tette közzé.

„Ebben a helyzetben mit is tudnánk tenni? Már korábban mondtuk, ha Abdeslam nem hajlandó megszólalni, akkor nem fogjuk védeni őt” – tette hozzá az ügyvéd, aki arról ismert, hogy nácikon kívül bárkinek hajlandó ellátni a védelmét. Ezek szerint mostantól a nem beszélő terroristákat is fel kell vennie erre a rövid listára, hiszen néma terroristának az ügyvédje sem érti a szavát.

Az elején még biztos volt az ügyvéd abban, hogy szóra bírja a terroristát

A francia ügyvéd és Abdeslam április végén találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

„Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak” – mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Frank Berton akkor még meg volt győződve arról, hogy ügyfele „együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással”. A jelek szerint az a bizonyos magyarázat fél év elteltével sem született meg…

A börtön „tette tönkre” a terroristát?

Mindkét ügyvéd szerint a hallgatás oka a fogva tartás körülményeiben keresendő.

„A börtön vadállattá formálja Salah Abdeslamot. Az ablakát plexiüveggel fedték be, nem mehet a levegőre. A fogva tartás körülményei pszichológiai kínzásnak felelnek meg” – mondta Sven Mary. Az ügyvédek Abdeslam 24 órás kamerás megfigyelését is szóvá tették. Salah Abdeslam július végén az Államtanácshoz fordult az állandó megfigyelés felfüggesztése érdekében, de a terrorcselekmények rendkívüli jellegére hivatkozva, amelyekkel vádolják, a kérést a legfőbb közigazgatási és bírósági szerv elutasította.

Abdeslamot négy hónapig tartó hajtóvadászatot követően, március 18-án fogták el a Brüsszelhez közeli Molenbeekben, amit az iszlamista nézetek belgiumi fellegvárának tartanak, és ahol a 130 emberéletet követelő terrortámadás végrehajtója a gyermekkorát töltötte. Egy hónappal később, április 27-én adták át Abdeslamot a francia hatóságoknak, és azóta a terrorista ragaszkodik a hallgatáshoz való jogához.

Ez természetesen a nyomozók dolgát is megnehezíti, akik szeretnék kideríteni, pontosan milyen szerepe volt Salah Abdeslamnak a tavaly novemberi, Párizsban történt összehangolt merényletben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »