„A zsidókhoz hasonló borzalmakon mentek keresztül”

„A zsidókhoz hasonló borzalmakon mentek keresztül”

A kormány és cigány szervezetek képviselői mellett az Egyesült Államok és Izrael budapesti nagykövete is megemlékezett a roma holokauszt áldozatairól.

A nemzetközi emléknapon Colleen Bell amerikai nagykövet azt mondta, hogy a társadalom minden szintjén, különösen az iskolákban kell harcolni a szegregáció és a megkülönböztetés ellen.

A kormány képviseletében Latorcai Csaba helyettes államtitkár pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a roma holokauszt áldozatai az elhurcolt zsidókhoz hasonló borzalmakon mentek keresztül a második világháború idején.

„Az 1944. október 15-ei nyilas hatalomátvétel után, november 2-án indult meg szervezetten országszerte a roma családok internálása németországi táborokba. A legnagyobb gyűjtőközpont a komáromi Csillagerőd volt, ahová több ezer magyar romát hurcoltak. Az ott fogvatartott nők, férfiak és gyerekek a zsidó gettók borzalmait idéző körülmények között sínylődtek” – fogalmazott a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »