A zikavírus miatt lemondtak az olimpiáról

Hárman is bejelentették, a zikavírus miatt nem utaznak a riói olimpiára.

A wimbledoni döntős Milos Raonic, az ugyanitt elődöntős Tomas Berdych és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára. Távolmaradásukat a zikavírus jelentette veszélyekkel indokolták.

Mindhárom játékos rajta volt a nemzetközi szövetség (ITF) által pénteken kiadott, az ötkarikás résztvevők névsorát tartalmazó végleges listán, de mindhárman hivatalosan közölték, hogy kihagyják az olimpiai tornát.

„Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a zikavírus okozhat” – jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep a Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra döntését, miután számos orvossal egyeztetett a kérdésben.

“A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről”- írta a 24 éves román teniszező, majd hozzátette: tisztában van vele, hogy az olimpia kifejezetten fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálja, hogy ezt a döntést kellett meghoznia.

Az ATP-rangsorban nyolcadik cseh Berdych szombaton közölte, hogy nem utazik el Rióba.

„Nehéz döntés volt. A szeretteimmel hosszú, fájdalmas beszélgetéseket folytattam, mielőtt meghoztam. Miután azonban most alapítottam családot, az a legfontosabb a számomra, hogy minimalizáljam a kockázatot a legközelebbi hozzátartozóim egészségével kapcsolatban” – írta a Twitteren a 30 éves játékos.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A zikavírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál – írta az MTI.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Leomlott a riói kerékpárút, két biciklis meghaltRémisztő hírek keringenek a riói olimpiárólRovatok: SportTelepülés: BrazíliaCímkék: sport, riói olimpia, 2016-os olimpia, zika-vírus, híres sportolókForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »