A zika újabb szövődményét fedezhették fel

Brazil kutatók a zikafertőzés egy újabb lehetséges szövődményét vizsgálják: a feltételezés szerint a méhen belüli zikafertőzés súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat a kisbabáknál.

A brazil Recifében dolgozó kutatók a British Medical Journal (BMJ) keddi számában publikált új tanulmányban számoltak be hét esetről, amelyeknél valószínűleg a zikavírus okozhatott ízületi elváltozást – artrogripózist – a kisbabáknál. Az elemzés szerint a zikavírus a méhen belül fejlődő magzat motoros neuronjait támadta meg, azokat a sejteket, amelyek az izmok összehúzódását és elernyedését vezénylik.

A vizsgált esetek mindegyikénél az anya dokumentáltan zikafertőzésen esett át a terhesség alatt, vagy abnormálisan kis fejjel született meg a gyermeke.

A zikaláz tavaly ütötte fel a fejét Brazíliában, ahol több mint 1700 mikrokefáliás (kórosan kisfejű) csecsemő született, a kutatások szerint minden bizonnyal a fertőzés miatt. Mivel a legtöbb zikás esetet Recifében találták, a várost tekintik a járvány központjának.

A szúnyogok terjesztette vírus gyorsan szétszóródott Dél-Amerikában, és a közelmúltban az Egyesült Államokban is előfordultak már zikalázas esetek. A texasi egészségügyi hatóságok kedden jelentették be, hogy az államban egy lánycsecsemő zikafertőzés miatt hunyt el – ez volt az első ilyen haláleset az országban. A mikrokefáliás kislány röviddel a születése után halt meg. A hatóságok szerint utazáshoz köthető az anya és magzatának zikafertőzése.

Mivel a zikafertőzés okozta ízületi elváltozásokat vizsgáló kutatás megfigyeléses vizsgálat volt, amely artrogripózisos eseteket elemzett, nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy kifejezetten a zikavírus okozta-e az ízületi elváltozásokat. A tudósok azonban úgy vélik, a csecsemőknél tapasztalt deformitás kapcsolatba hozható a zikafertőzéssel azon a módon, hogy a vírus az anyaméhben fejlődő gyermek agyára és a magzat izmaihoz az ingerületet eljuttató motoros neuronjaira is hatott.

Ha az ingerület gyenge vagy hibás valamilyen módon, a magzat mozdulatlan pózban marad az anyaméhben, így az ízületei deformálódnak – fejtette ki Vanessa van der Linden, egy sérült gyermekekkel foglalkozó recifei szervezet kutatója, a tanulmány szerzője.

„Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de úgy gondoljuk, a motoros neuronokkal van baj, és a károsodást valószínűleg a vírus okozza. További esteket kell tanulmányoznunk, hogy jobban megértsük” – fűzte hozzá a tudós.

Egy londoni szakértő, Jimmy Whitworth professzor szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a zikavírus az eddig feltártakon kívül is számos egyéb egészségkárosodást okozhat, köztük látás- és hallássérülést, valamint normális fejmérettel született csecsemőknél is okozhat agykárosodást. Az új kutatás eredményei összhangban vannak azzal a korábbi megállapítással, hogy a zikavírus különösen az idegszöveteket károsítja – jelentette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »