A XXVI. Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon

Csak tiszta forrásból

Vidékünk magyarsága újabb kori történelmében a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál az a nagyszabású közösségi alkalom, amelyik a legnagyobb múltra tekint vissza. Első ízben még a felbomlásnak indult Szovjetunióban, a peresztrojka idején került megrendezésre. A szervezők egy nagyszabású kulturális seregszemle keretében kívántak lehetőséget nyújtani a megye magyarlakta településein működő néptánccsoportoknak, énekkaroknak, népzenészeknek és népdalénekeseknek a bemutatkozásra. Az együttlét egyben kiváló alkalom arra is, hogy a hagyományőrző együttesek tagjai jobban megismerjék egymást, lássák azokat a törekvéseket, melyek jellemzik a szóban forgó kollektívát.

Megnyitó beszédében a főszervező, Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet irányítója örömmel nyugtázta, hogy van utánpótlás, a kultúrházak és klubok égisze alatt működő folklór csoportokban igen sok fiatal bontakoztatja ki tehetségét, ismeri meg az eltűnőben levő paraszti világ gazdag örökségét.

Makkosjánosiba a rendezvénynek helyet adó Barna György Stanionban a megye különböző részeiből közel háromszáz fellépő érkezett. Ezek húsz együttest képviseltek. Volt közöttük olyan, amelyiknek a híre a megye határain is rég túljutott – például az Eszenyi Ritmus

Néptáncegyüttes, a Tiszacsomai Kultúrház Bokréta hagyományőrző csoportja –, s akadtak olyanok is, például a nagydobronyi Csurka énekegyüttes, amelyik most bontogatja szárnyait. A zömében fiatalokból álló formációk mellett jó volt látni az idősebb generáció tagjainak a kitartását és elkötelezettségét: őket a fesztiválon a Bátyúi Együtt Nyugdíjasklub énekkara képviselte.
Dicséretes, hogy számos településről – így Eszenyből, Palágykomorócról, Beregdédáról, Tiszacsomáról – több együttes is érkezett, bizonyítván, hogy a szóban forgó településeken igencsak komolyan veszik a néphagyományok őrzését.

A nagyszabású kulturális seregszemlén fellépők jóvoltából képzeletbeli utazást tehettünk a Kárpát-medencében, megismerhettük a különböző régiók táncait, az ott gyűjtött népdalokat. Mindamellett több hagyományőrző csoport is vállalkozott arra, hogy felelevenítse a vidékünkön élő népszokásokat. Az oroszi kultúrház Kökörcsin folklórcsoportja például egy hagyományos lekvárfőzést, az a köré szerveződő mulatságot mutatta be. Mindent összevetve, a XXVI.

Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál közönsége számos nagy gonddal színpadra állított, igényes módon előadott, élményszámba menő produkciónak tapsolhatott. 

Eszenyi Gábor

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›MakkosjánosiCímkék: BeregFesztKárpátaljaKárpátaljai Magyar FolklórfesztiválMakkosjánosikultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »