A XXI. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozón

Az élő zene varázsa

Az első Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozóra több mint két évtizeddel ezelőtt került sor. Azóta sokat változott a világ, ám a nagy múltú rendezvény céljai ugyanazok: megfelelő bemutatkozási lehetőséget teremteni a nemrég alakult formációknak, a régebbi együtteseknek meg alkalmat nyújtani arra, hogy bizonyítsák, mennyit fejlődtek az elmúlt időszak során.

Megnyitó beszédében az ilyen jó hangulatú, nagyszerű alkalmak további hozadékát is megemlítette ifj. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára. Az ifjú kárpátaljai zenészek ilyenkor találkozhatnak idősebb kollégáikkal, s nem csak a színpadon láthatják-hallhatják a másikat, de a fellépés után a fehér asztal mellett is eszmét cserélhetnek. S ami legalább ilyen fontos: lelkileg feltöltődik a közönség is, hisz az élő zene varázsa semmihez sem hasonlítható.

Ezt nyomban bizonyította a Beregszászi Dixieland Band, amely már az első pillanatokban nagyszerű hangulatot teremtett. Kiváló zenészeinek virtuóz játéka nyomban lázba hozta a közönséget. Akárcsak az Ugocsából érkezett Original zenekar, amely régi slágereket adott elő magas szakmai színvonalon, mély átéléssel.

Palkó Tibor és fia bő másfél évtizeddel ezelőtt kezdett együtt muzsikálni. Az évek folyamán többen csatlakoztak hozzájuk különböző hangszerekkel, így a közönség többféle felállásban is találkozhatott velük. De akármilyen formációban is léptek fel, mindig kiváló hangulatot tudtak teremteni régi, jól ismert dallamok igényes megszólaltatásával.

Hasonló igényességgel adta elő az ismert slágereket a Farkas Vitalij vezette formáció. Tagjai most is bebizonyították, hogy – jó zenészekhez illően – szeretnek együtt muzsikálni, s a közönség szórakoztatása mellett az is céljuk, hogy a velük született istenáldotta tehetségüket megmutassák. Hitvallásuk egybecseng a zenésztalálkozón fellépő muzsikusok ars poétikájával: a zene a Teremtő csodája,napjainkban is értéket képvisel, érdemes zenélni, érdemes zenét hallgatni, hisz az felüdülést jelent a lélek számára.

A XXI. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó a BeregFeszt keretén belül Makkosjánosiban, a Barna György stadionban került megrendezésre.

-ardai-

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›MakkosjánosiCímkék: BeregFesztKárpátaljaKárpátaljai Magyar ZenésztalálkozóMakkosjánosikultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »