A weben győzhetnénk le a nyomort

A weben győzhetnénk le a nyomort

Mintegy 500 millió ember, a világ népességének 7 százaléka emelkedhetne ki a szegénységből, ha mindenkinek hozzáférése lenne az internethez. Ráadásul csaknem 7000 milliárd dollárral nőhetne a globális GDP is.

Egy a Facebook által rendelt, a PwC hálózatához tartozó stratégiai tanácsadócég, a Strategy& által végzett kutatás során mintegy 120 országot vizsgáltak abból a szempontból, hogy miként lehetne eltüntetni az internet-hozzáférés korlátait, és hogy milyen hatással lenne ez az emberek életére. Azt találták: 2013 óta lelassult a világháló terjedése, emiatt pedig globális szinten 4,1 milliárd ember nem vesz részt a modern gazdaságban. Ez 6700 milliárd dolláros kiesést jelent évente.

A tanulmány szerint ha mindenki hozzáférhetne az internethez, az mintegy 4 milliárd ember életkörülményein javíthatna, emellett 400 milliárd dolláros profitot hozna a távközlési cégeknek, és 200 milliárdot a tartalomszolgáltatóknak.

Nagy lehetőségek Kínában

A PwC külön kiemel öt fejlődő országot, ahol hatalmasat dobna a gazdaságon a szabad internet. Kína GDP-növekedése szerintük 2015 és 2020 között – 2014-es árfolyamot alapul véve – 1052 milliárd dollárral lenne nagyobb, ugyanez a szám India tekintetében 1037 milliárd, Indonéziában 376 milliárd, Brazíliában 152 milliárd, Mexikóban pedig 125 milliárd dollár lenne.

A tanulmány gazdasági szempontból azt is hátrányosnak tartja, hogy a már meglévő internethasználók közül rengetegen csak nagy ritkán merészkednek fel a világhálóra, olyanok is akadnak, akik évente csak egyszer. Példának hozzák fel Dél-Afrikát, ahol a felhasználók 36 százaléka maximum hetente hajt az információs szupersztrádára.

Alacsonyabb tarifa mint gazdasági fejlődés?

Fontos különbséget tenni az elérhetőség és a megfizethetőség között, utóbbin lehet ugyanis díjcsökkentéssel is segíteni. A PwC szerint a világon hét olyan ország van, ahol több mint 80 százalékos tarifacsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a lakosságnak legalább négyötöde hozzá tudjon férni az internethez. Etiópiában 98, Nigériában 97, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 96, a Fülöp-szigeteken 93, Tanzániában 92, Egyiptomban 88, Kínában pedig 81 százalékos csökkentés kellene.

A tanulmány leszögezi: a jelenlegi második generációsok helyett 3G- vagy 4G/LTE-hálózatokat kell kiépíteni, ennek köszönhetően ugyanis a fejlődő piacokon az adatforgalmazás 60-70 százalékkal lehetne olcsóbb. Így nyereségessé válhatna a mobilinternet-szolgáltatás, és több mint 2 milliárd ember léphetne a világhálóra. A PwC úgy látja: a fejlődő országokban is ki kellene építeni helyi nagy sebességű hálózatokat, az ezeken keresztül zajló tartalomszolgáltatás ugyanis további 300 millió ember számára jelentene megfizethető alternatívát a mobilinternethez képest. Mint írják, az Egyesült Királyságban például háromszor akkora adatforgalmat bonyolítanak wifin keresztül, mint mobilhálózatokon.

Tanulni az alapokat

A tanulmány szerzői kitérnek arra is, hogy a kormányzat által interneten biztosított oktatási programok, illetve szociális szolgáltatásokra, üzleti lehetőségekre fókuszáló tartalmak 200 millió embert ösztönöznének a világhálóhoz való kapcsolódásra. Az úgynevezett támogatott hozzáférés pedig világszerte további 500 millió internethasználót eredményezne. Ez utóbbin olyan helyek létrehozását értjük, ahol az emberek először találkozhatnak az internettel, és elsajátíthatják az alapjait. Jellemzően internetkávézókról, oktatási intézményekről van szó.

Nem lehet véletlen egyébként, hogy a kutatás a Facebook megrendeléséből készült: a közösségi oldal atyjának, Mark Zuckerbergnek feltett szándéka elérhetővé tenni az internetet a világ összes lakója számára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »