A WADA felfüggesztette a pekingi doppinglabort

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) visszavonta a pekingi doppinglaboratórium engedélyét.

A felfüggesztés legfeljebb négy hónapig tarthat, a döntés ellen 21 napon belül fellebbezhetnek a kínaiak a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A WADA közleménye szerint az azonnal hatályba lépett szankció értelmében tilos a laboratóriumban vizelet- és vérmintákat elemezni. A Kínai Doppingellenes Ügynökség (CHINADA) elismerte, hogy a laboratóriumuk tavaly néhány alkalommal hamisan tájékoztatta negatív vizsgálati eredményről a WADA-t, amely ezt követően kezdett vizsgálódni a pekingi intézményben. A Xinhua állami hírügynökségnek a labor egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy a téves negatív eredményeket egyrészt technikai hiba, másrészt gondatlanság okozta, mert a vizsgálati módszereik akkoriban még nem feleltek meg a WADA legfrissebb követelményeinek.

„A laboratórium jelenleg teljes felülvizsgálaton megy keresztül, és a vizsgálati módszereinket is javítjuk annak érdekében, hogy megfeleljenek a WADA legújabb elvárásainak” – tette hozzá. Kína doppingellenes programjának ellenőrzése hetekkel ezelőtt kezdődött, miután a brit The Times című lap megírta, hogy állítólag több úszó pozitív vizsgálati eredményét eltitkolták, mert az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia előtt el akarták kerülni a botrányt. A CHINADA tagadta a riportban foglaltakat, és azt közölte, hogy időre van szüksége a B-minták elemzéséhez, illetve a sportolók meghallgatásához, mert csak ezek után adnak ki további információkat.

Március 24-én jelentették be, hogy hat kínai úszó akadt fenn a doppingvizsgálatokon tavaly augusztus vége óta, és a Kínai Doppingellenes Ügynökség szerint – szemben a The Times beszámolójával – minden esetet jelentettek a WADA-nak. A kínai ügynökség igazgatóhelyettese, Csao Csien egy hónappal ezelőtt elmondta: augusztus végén és szeptember elején három úszó szervezetében mutattak ki klenbuterolt. Idén januárban újabb három úszó mintájában találtak tiltott szert. Hangsúlyozta, hogy minden esetben a WADA-szabályzat alapján járnak el. „A kezdetek óta egyetlen pozitív doppingesetet sem tussoltunk el” – jegyezte meg Csao hozzátéve: a The Times meglehetősen homályosan fogalmazott, de nem igaz, hogy szerették volna eltitkolni az eseteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »