A Vöröskereszt összesítette a Donbászon eltűnt személyek számát

A terrorellenes műveletek (ATO) megkezdése óta Donyeck megye területén 2727 eltűnt személyt vettek nyilvántartásba, közülük 1053 személy sorsa ismeretlen – derül ki a donyecki rendőrség és Nemzetközi Vöröskereszt közös adataiból.

A Nemzetközi Vöröskereszt eltűntek kérdéseivel foglalkozó védelmi részlegének a helyettes vezetője, Fabian Bourdieu azt közölte, hogy az eltűntek 95 százaléka férfi, akiknek a fele katona.

A maga oldaláról a Donyeck megyei rendőrség vezetője, Vjacseszlav Abroszkin kiemelte azokat a fő okokat, melyek lassítják az eltűntek felkutatását.

„ Nekünk nincs lehetőségünk arra, hogy az általunk nem ellenőrzött területeken kutatást végezzünk, ezért arra sincs lehetőségünk, hogy az eltűnt személyek hollétéről pótlólagos információkra tegyünk szert.  A második ok az, hogy sok olyan halott van, akiknek a személyazonosságát nem sikerült megállapítani, mert nem tudtunk még minden eltűnt személy közeli hozzátartozójától DNS mintát venni.” – mondta.

„Az említett okok mellett még az is probléma, hogy akadályozzák, hogy gyorsan dolgozzunk, itt pedig egy saját kriminalisztikai központ hiányára célzok.”- közölte Abroszkin.

Szavai alapján a Donyeck megyei rendőrség igénybe veszi a Zaporizsjai és a Harkivi megyék kutatóintézeteinek a szolgáltatásait is. Abroszkin elmondása szerint ezek a kutatóintézetek nem tudnak ennyi eltűnt felkutatásával megbirkózni – közli a Korrespondent.net.

Rovatok: KülföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Vöröskereszt, Donbász, Kelet-Ukrajna, eltűnt személyek, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »