A volt külügyér szerint rossz úton járnak a V4-ek

Hibát követett el a négy visegrádi ország (V4), amikor az Európai Unióban a migrációs válság megoldásának keresésekor szembehelyezkedett Németországgal – jelentette ki Balázs Péter volt magyar külügyminiszter kedden Prágában a CTK cseh hírügynökségnek adott interjúban. A volt magyar diplomata, aki Prágában részt vett a Prague Open Summit elnevezésű vitafórumon, úgy vélte: valószínű, hogy a V4-ek erre “rá fognak fizetni”.

“A visegrádi csoport ebben a pillanatban rossz irányba indult el, nagyon rossz témát választott, mert a migráció kérdésében szembekerült Németországgal”

– mondta Balázs Péter, aki a ’90-es években Magyarország berlini nagykövete volt, 2009-ben pedig a Bajnai-kormány külügyminisztere.

Balázs Péter úgy látja, hogy Csehországnak a migránsok befogadása hosszú távon nyereséget jelenthetne.

Meggyőződése, hogy a migránskvótákkal Brüsszel csak azt szondázta, hajlandóak-e az uniós államok az együttműködésre.

Ahelyett, hogy diplomáciai úton megpróbálták volna elfogadtatni álláspontjukat, a V4-ek nyíltan szembementek Berlinnel – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióban nem felejtenek.

“Ma a V4-eket negatívan ítélik meg, mert elutasították a szolidaritást Németországgal. Eljön az idő, amikor ezt Németország visszaadja”

– szögezte le a volt magyar diplomata, aki szerint a V4-ek ezt visszakaphatják például az uniós költségvetésről folytatandó tárgyalásokon.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »