A VMDK nemmel szavaz a tartományi jelképekkel kapcsolatos határozati javaslatra

A VMDK nemmel szavaz a tartományi jelképekkel kapcsolatos határozati javaslatra

(A Közlemények rovatból átvett anyag)

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) nem fogja támogatni a Vajdaság Autonóm Tartomány „hagyományos” jelképeinek kinézetéről és használatáról szóló határozat javaslatot, áll a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem adhatja szavazatát olyan jelképekre, amelyek elvtelen politikai alkuk és történelmileg hamis tények gyártásával jöttek létre, politikai üzenetük pedig az, hogy a mai Vajdaság területe mindig is szerb föld volt és mindig is az lesz. Hogy ez mennyire igaz, talán mi délvidéki magyarok tudjuk a legjobban, írják.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) a legerélyesebben elítéli a szabadkai székhelyű kisebbségi párt hozzáállását ebben a kérdésben. Ezen jelképek támogatásával ismét bebizonyította, hogy fittyet hánynak a délvidéki magyarság nemzeti érdekeire és a hatalomban való részvételért mindenre képesek, fogalmaznak.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) nem tartja életszerűnek a „hagyományos” és a Vajdaság már meglévő jelképeinek párhuzamos használatát. Ugyanis, azokat a törvény értelmében eddig is csak a Szerb Köztársaság jelképeivel közösen lehetett használni. A javasolt jelképek elfogadásával a meglévő vajdasági zászló és címer mellé két szerbiai zászló és két majdnem identikus szerbiai címer fog kerülni, ami egy olyan megoldás, amely sehol a civilizált világban nem létezik, jegyzik meg.

Továbbá, a határozat alkalmazása komoly anyagi többletköltséget fog okozni a tartomány területén működő önkormányzatoknak és egyéb állami intézményeknek, hiszen a zászlók beszerzése mellett ki kell cserélniük a használatban lévő bélyegzőket és cégtáblákat is, fejtik ki.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint mindez indokolatlan abban a helyzetben, amikor az önkormányzatokat megtakarításokra és elbocsájtásokra kényszerítik, áll a VMDK szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, amelyet Csonka Áron tartományi képviselő írt alá.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »