A vízet is elzárhatják, ha sztrájkot kezdenek

A vízet is elzárhatják, ha sztrájkot kezdenek

Sztrájkra készülnek a víziközmű szolgáltatásban dolgozók – írja az Index. A Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége (VSZOÁSZ) közölte, tagszervezeteivel együtt úgy döntött, megkezdi a sztrájk előkészítését.

Szerintük a hazai víz és szennyvíz ágazatban dolgozó munkavállalók bére megalázóan alacsony, az elmúlt hat év alatt összesen egyszer emeltek nekik 2,5 százalékot. Sőt több társaságnál a szerény mértékű béren kívüli juttatások mértékét is csökkentették. A kormány által beígért béremelés a többségüket nem érinti, inkább egy egységes, 30 százalékos fizetésemelést akarnak. Tömeges a szakemberek elvándorlása, amelynek egyik fő oka az alulfizetettség. A másik neuralgikus pont pedig a szektort sújtó adók mértéke.

A vízügyi dolgozóknak a sztrájkhoz meg kell állapodniuk a még elégséges szolgáltatásokban, először például alighanem csak az ügyfélszolgálat működését korlátoznák, de egy időre akár készek a vizet is elzárni százezreknél. Az érintett szolgáltatók nagyjából az ország harmadát fedik le – olvasható a cikkben.

A Fejlesztési Minisztérium az RTL Klubnak azt mondta a VSZOÁSZ-szal nem, de egy másik, nagyobb szakszervezeti szövetséggel már tárgyalnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »