A visegrádi csoport jó példa lehet az EU számára

A V4 (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) olyan országcsoport, mely „mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik” – mondta beszédében Szydlo. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”.

Forrás: MTI

A V4-eket „az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze” – mondta a lengyel kormányfő, aki úgy véli, közös az is, hogy „emlékezünk arról, honnan jöttünk, és ezt a kategóriát alkalmazzuk, amikor Európa fejlődéséről gondolkodunk”. A politikus hozzátette: a V4-ek azt szeretnék, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint ő maguk. „Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – emelte ki a lengyel kormányfő.

A politikus elmondta azt is, a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható volt”, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, melyre a kontinesünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. „Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta. Lengyelország június végéig lesz a V4 soros elnöke, ezt követően 2018 június végéig Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »