A villamosok közlekedését állítanák le a 3-as metró felújítása miatt

A villamosok közlekedését állítanák le a 3-as metró felújítása miatt

Működésképtelen lesz a 3-as metró felújítása alatt az autóbuszos pótlás a belvárosban – írta a vonal rekonstrukciójának tervezésével megbízott konzorcium, azért a pótlás idejére leállították volna a villamosforgalmat a Kiskörúton, hogy a síneket csak a pótlóbuszok használhassák. A BKK számára azonban ez elfogadhatatlan volt.

Fordítva a lovon

A metrópótló autóbusz útvonalának kritikus pontja a Múzeum körút – Károly körút útvonal – írja a vonal rekonstrukciójának előkészítésével megbízott Főmterv–Uvaterv konzorcium. A BKV honlapján is elérhető dokumentumból kiderül: a tervezők azt javasolták a BKK-nak, hogy a pótlás idejére kizárólag a metrópótlók használják a villamosvágányokat a Deák tér és a Kálvin tér között.

Erre az időszakra pedig a 47-es és 49-es villamosok közlekedését leállították volna,  és a 9-es busz sem használhatta volna ezen a szakaszon a síneket.

„Ez megfelelő előnyt biztosítana a metrópótló viszonylatok számára, amelyek összességében akár 4-szer nagyobb utasforgalmat bonyolítanak le” – olvasható az Origó által közzétett tervben.

Természetesen még csak fel sem merült, hogy a metrópótlók útvonalának biztosítása érdekében buszsávot alakítsanak ki a Kiskörúton, ehelyett a sokszorosan több embert szállító közösségi közlekedést korlátoznák a szűk kapacitású belvárosban. Persze utóbbi megoldás az autós forgalom érdekeit sértené, azt pedig ismerve a fővárosi viszonyokat, senki nem meri meglépni. Ehelyett inkább marad a szokásos XX. századi mentalitás: a belvárosi autópályákhoz senki nem mer és nem is akar hozzányúlni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »