A világ legerkölcsösebb hadseregének jóhiszeműségéhez nem férhet kétség

A világ legerkölcsösebb hadseregének jóhiszeműségéhez nem férhet kétség

Az izraeli hadsereg bizonyítékok hiányában lezárta a vizsgálatot a 2014. nyári Erős Szikla hadművelettel kapcsolatban felmerült ügyek többségében – írta a Háárec című lap csütörtökön. A hadsereg illetékesei vádemelés nélkül lezárták több mint egy tucat, palesztin civilek halálának körülményeit vizsgáló eset vizsgálatát a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász fegyveresei ellen folytatott hadműveletekkel kapcsolatban.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Hírdetés

Az ügyészség jelentésének elkészítői – nevének említése nélkül – hivatkoztak a Csendtörők nevű civil szervezet beszámolójára, katonák által név nélkül felvetett vádakra, melyekben a háború idején történt több tucat „rendkívüli esetet” tártak a nyilvánosság elé.

Az ügyészség szerint a civil szervezet által nyilvánosságra hozott ügyek többsége nem volt elég konkrét ahhoz, hogy büntetendő kötelességszegés vádját alapozhassák rájuk.

Vádemelés nélkül zárták le például annak az augusztus elsején végrehajtott légicsapásnak az ügyét, amelyben rafahi otthonában életét vesztette tizenöt palesztin civil. Az indoklás szerint az épületben működött a Hamász egyik parancsnoksága, és a katonaság szakemberei nem láthatták előre, hogy számos civil áldozata lesz a csapásnak.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »