A világ legboldogabb országában a tananyag része az empátiára nevelés

A világ legboldogabb országában a tananyag része az empátiára nevelés

Rengeteg kutatás és tanulmány szól arról, hogy a mostanában felnövő fiatalok számos nehézségének és problémájának egyik oka, hogy kevésbé empatikusak, mint az idősebbek voltak fiatalkorukban.

Empathy-Why-We-Need-It_b

Az empátia, azaz a képesség, mely révén képesek vagyunk mások szempontjait és helyzetét megérteni, átérezni, a pszichológusok szerint visszahatva működik, és saját boldogságunk egyik forrása. A Quartz honlapot idézve a 444.hu arról írt, hogy egy dániai projek célul tűzte ki, hogy minél empatikusabb emberek kerüljenek ki az iskolából. A dánok igyekezetére érdemes lehet figyelni, mert boldogságkeresésben igen sikeresek: egyes felmérések szerint a nemzetek közötti összehasonlításban ők a világ legboldogabb emberei.

Dániában a nemzeti alaptanterv része lett az empátiára nevelés: minden 6 és 16 év közötti gyerek heti egy órában empátiaépítő tevékenységen vesz részt. Ezeken az órákon a diákok átbeszélik, milyen konfliktusok vannak az osztályon belül, van-e valaki, akit bántottak a többiek, van-e valamilyen megoldatlan problémájuk. A cél az, hogy közösen találjanak megoldást, és minden lehetséges nézőpont felszínre kerüljön. „Ha elismernek, akkor leszel valaki” – mondja a dán gyermeknevelési technikákról könyvet is író Iben Sandahl. Korábban ő maga is tanított, és azt állítja, ez az óra volt minden hetének csúcspontja. A cél az volt, hogy biztonságos teret teremtsenek a gyerekeknek, ahol minden problémával elő lehet állni, és ahol megtanulják, hogyan párosítsanak különféle nézőpontokat egy-egy téma köré.

Nem új keletű oktatási programról van szó, 1870-ben már létezett ilyen módszer az országban. Az empátiaóra 1993 óta az oktatási törvény része, és beszámolók szerint nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is segít: Sandahl elmondása szerint ezek a beszélgetések a tanároknak is sok információval szolgálnak, mennyire sikeresek bizonyos oktatási kísérleteik, mennyire tudják bevonni a gyerekeket az órákon. De persze nem lehet csak az empátiára neveléssel magyarázni a dán boldogság titkát: a Quartz kitér arra is, hogy a dánoké a világ egyik legjobban teljesítő gazdasága, erősen szociális az állam, kiváló az egészségügy és oktatás, de még így is nagy a mentális gondokkal küzdő lakosok száma. A boldogság összetett fogalom, nem lehet megtalálni a kizárólagos „kulcsát”, és nem lehet egyetlen tényezőre visszavezetni. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy az empátia képessége segíthet abban, hogy boldogabb és magabiztosabb felnőttek legyenek a gyerekeikből.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »