A vidéki nyuggerek legyőzik az Európai Uniót

A vidéki nyuggerek legyőzik az Európai Uniót

A brit alattvalók többsége úgy döntött, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. Ez sokakat meglepett, megdöbbentett, újmagyarul „sokkolt”.  A sokk hatása alatt elkezdtek ostobaságokat beszélni: Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es külügyi államtitkár, aki ma a DK-t erősíti, egyenesen arról ír – és nincs ezzel egyedül –, hogy háború lesz Európában. Azt nem fejtette ki, hogy az elpuhult Európában, amelyik a saját külső határait nem akarja és nem képes megvédeni, ki és miért háborúzna. Háborúznának, mert a szélsőséges erők – ő az euroszkeptikusokat is így hívja – majd elkezdenek egymással keménykedni, a keménykedés pedig a háború előszobája. Mint írja, „Mivel nem lesz tőlünk nyugatra senki, aki a fel- feltörő konfliktusokat, helyi villongásokat, paramilitáris és katonai összecsapásokat megfékezze, Oroszország fog a térség segítségére sietni”. Ha jól emlékszem, az Európai Unió tehetetlen volt mind a délszláv polgárháború népirtásai, mind a Krím elfoglalása, mind a kelet-ukrajnai polgárháború és intervenció megfékezésében. Sőt mi több, nagy békevágyában inkább csak Oroszország provokálásában jeleskedett és jeleskedik. Aki rendet tudott tenni Jugoszláviában, az a NATO mezében fellépő USA volt, amely most éppen csapatokat telepít Oroszország határára, szintén békevágytól eltelve. De mi köze ennek Nagy-Britannia kilépéséhez?

A magyar baloldal szellemóriásai azt sem tudják eldönteni, hogy a kilépésre vagy a bent maradásra szavazók akarják- e inkább a kizsákmányolást. Tamás Gáspár Miklós szerint az Európa-ellenesség (helyesen: EU-bürokrácia-ellenesség) „a kizsákmányolás fokozásának – az antiszociális államhoz való jognak – a követelése”. A vidéki angolok nyilván ezért szavaztak a kilépés mellett… Schiffer András másképp látja: „A német önzésre épülő, többsebességes Európa széthulláshoz vezet. A magországok nagyvállalatainak és bankjainak érdekeit fatális tévedés “európai értékeknek” nevezni. A globális konfliktusokban pontosan kijelöli az EU helyét, hogy egy offshore-lovag képviseli. Skóciától Kurdisztánig: az euroblabla soha nem fogja helyettesíteni a nemzeti, közösségi identitásokat. Egy másik Európára van szükség: a nagytőke Európája helyett az emberek Európájára!”  Én inkább Schifferrel értek egyet, bár a „nemzetek Európája” kifejezéstől ő is tartózkodik.

Abban ugyanis nagy az egyetértés a nemzetközi balliberális körökben, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból katasztrófa. Ezért váltig ismételgetik azokat az érveket, amelyekkel a választókat akarták meggyőzni, és amelyek nem hatottak a többségre. Eszerint a kilépésre szavazók nacionalisták, elmaradottak, természetesen rasszisták és xenofóbok. Nem is értem, miért nem sikerült ezzel átfordítani a közhangulatot! A haladó magyar baloldaltól természetesen távol álnak ezek a gondolatbűnök: ezért is szólította fel a Párbeszéd Magyarországért a kormányt, hogy védje meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat. A lengyeleket ne, a románokat sem, csak a magyarokat, mert a PM nem nacionalista.

Az emberi jogok és méltóság őrei szomorúan vették tudomásul, hogy inkább az idősebbek és a vidékiek szavaztak a kilépésre, mint a városiak és a fiatalok. Az Index fel is tette a nagy kérdést: Miért van több szava egy vidéki nyugdíjasnak, mint egy városi fiatalnak?! Az nem tűnt fel a derék újságírónak, hogy nincs több szava, és akinek az adójából fedezték a fiatal képzését, attól talán nem kellene elvenni a szavazójogot. A társadalmi szolidaritás felkent baloldali híveiből ömlik a vidékiek, idősebbek, kevésbé képzettek lenézése. Biztosak benne, hogy akik így szavaztak, nem képesek belátni lépésük következményeit. Önjelölt EU-szakértők nyilatkozták az Info rádióban, hogy ilyen bonyolult kérdéseket nem lett volna szabad népszavazásra bocsátani. Biztosak benne, hogy pénzügyi káosz következik, Nagy-Britannia gazdasága vissza fog esni, az egész EU amúgy is lassú növekedése meg fog torpanni.

Nos, szerintem ez csak hangulatkeltés és bosszúvágy. Az EU vezetői, Juncker és a Schulz már azt pedzegetik, hogy nem szabad Nagy-Britanniának kedvező társulási feltételeket biztosítani, egyék meg, amit főztek. Példát akarnak statuálni, azt szeretnék, ha Nagy-Britannia lakossága minél rosszabbul járna. Ha sikerrel járnának, az nem a kilépésre szavazók hibája lenne, hanem a senki által nem választott, hatalmukat féltő bürokraták bosszújának a következménye. Mindent el szeretnének követni azért, hogy az euroszkeptikusok kedvét elvegyék újabb és újabb népszavazások kezdeményezésétől.

A jóslást a leghiábavalóbb, legszánalmasabb és legirracionálisabb értelmiségi elfoglaltságnak tartom. Ez nem akadályoz meg abban, hogy számtalan közíró után én is közzé tegyem jóslatomat: a tőke gyarapodni kíván, az emberek kereskedni és keresni akarnak. Néhány jól öltözött úr rövidesen el fogja magyarázni az EU vezetőinek, hogy méltánytalan volna Nagy-Britannia lakosságával szemben, ha nem értelmesen és nagyvonalúan tárgyalnának a kilépésről. Nagy-Britanniával olyan szerződéseket fognak kötni, amelyek a károkat a lehető legkisebbre mérséklik, nem lesz nagy különbség ahhoz képest, mintha bent maradtak volna.

Nem sok fog változni Európában a kilépés miatt. Nagy-Britannia eddig is a kilépés határán egyensúlyozott, most csak egy centivel került odébb. Nem lesz német hegemónia, mert a Brexit példája intő jel lesz; az EU-ellenesség sem fog eltűnni, és ez vissza fogja fogni Merkelt. De nem is lesznek nagy reformok, nem vonják le majd a kilépés tanulságait, mert az EU vezetői eddig sem voltak képesek semmiből sem tanulni, és különösebb kreativitásról sem tettek tanúbizonyságot. Az Unió ugyanúgy iránytalanul sodródik majd, a válságokat koncepciótlanul, kapkodva, eredményetelenül „kezelő” bürokráciájával, mint eddig. Megoldások helyett lózungokat nyomnak le a torkunkon ezután is.

(Fotó: Colin Grice, licensed for reuse under the Creative Commons)

The post A vidéki nyuggerek legyőzik az Európai Uniót appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »