A Veszprém a Final Four küszöbére lépett

A Veszprém a Final Four küszöbére lépett

Elképesztő hangulatban, ötezer fanatikus előtt parádés játékkal 41–28-ra győzött a Veszprém az ukrán Zaporizzsja elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján. A találkozó hőse a majd 50 százalékos hatékonysággal védő Alilovic, és a hét gólt lövő Andreas Nilsson volt, és kettős győzelmével a Veszprém bejutott a negyeddöntőbe, és már csak egy lépés választja el a Final Fourtól.

Egy biztos, noha húsvét nagyszombatját ünnepli a keresztény világ, mindez nem éreztette a hatását a Veszprém–Zaporizzsja BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt. Már kora délután megindult egyfajta népvándorlás a Veszprém Arénához, ahol a szurkolók között maximum az okozott némi feszültséget, hogy kedvenceik hány góllal verik meg az odavágón is 29–24-re legyőzött ukrán gárdát.

– Meglesz a közte tíz is, ha a legjobb formánkat futjuk – jelentette ki egy férfi, aki az egész családjával érkezett, míg voltak olyanok, akik azt vallották, mindegy, mekkora a siker, a továbbjutás meglegyen.

A Veszprém számára tehát minden adott volt a sikerhez, ráadásul a régóta sérült német Cristian Zeitz és a horvát Ivan Sliskovic kivételével mindenki Xavier Sabaté rendelkezésére állt. A spanyol vezetőedző úgy nyilatkozott a meccs előtt, csapatának nemcsak a biztos továbbjutást kell kivívnia, hanem közönségszórakoztató játékkal kell kiszolgálnia hű szurkolótáborát.

A zsúfolásig megtelt aréna közönsége – szokás szerint – fél órával a nagy meccs előtt elkezdett hangolni, és mire a csapatok a pályára vonultak, már pokoli hangulat uralkodott a csarnokban, amely szinte felrobbant, amikor Nagy Lászlóék megérkeztek a bemutatásra. Elképesztő iramban kezdődött a találkozó, és mire a hetedik perc végéhez érkeztünk, semmi sem mutatta, hogy az ukránok feladták volna a meccset (4–4). Aztán a kapuban Alilovic, míg a mezőnyben a rendkívül gólerősen játszó beállós, Sulic vezetésével szépen lassan magához ragadta a vezetést a Veszprém, és Pálmarsson duplájával, Ugalde szélről lőtt, majd Marguc indításból dobott találatával el is lépett négy góllal (9–5).

A veszprémi Gasper Marguc a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében vívott visszavágó mérkőzésen Fotó: Kovács Anikó / MTI

A játékosok és a nézők szinte együtt lélegeztek, a szurkolótábor – úgy ötezer ember – egy pillanatra sem hagyta abba a csapat buzdítását. Hiába kért ekkor időt az ukránok edzője, a lendületbe jött hazaiakat nem tudta megállítani. A héten szerződést hosszabbító Marguc megdobta a 100. BL-gólját ebben a szezonban, majd újabb labdaszerzést követett gyors indítás, aminek a végén Sulic már hatra növelte az előnyt a félidő felére (12–6).

Ekkor már az sem segített a Zaporizzsja csapatán, hogy emberelőnyben játszhatott, hiszen egyrészt Alilovic „lehúzta a rolót”, míg elöl Nagy László és Momir Ilic is betalált, majd Sabaté mester elkezdte megkeverni a kártyáit. Palmarsson átlövő lett, Chema Rodriguez irányított, Nilsson jött be beállóba, Gulyás lett a jobbátlövő, míg Iváncsik Gergő pedig megérkezett a bal szélre, és egy gyönyörű góllal be is szállt a meccsbe, majd lőtt még egyet a félpályán túlról. A Veszprém egészen fantasztikusan védekezett – az ötös fal előtt Chema Rodriguez zavart –, így a tomboló szurkolóhad azzal a tudattal vonult el a szünetben egy pofa sörre vagy üdítőre, hogy kedvenceik harminc perc alatt mindent eldöntöttek a meccset és a továbbjutást illetően (23–14).

Iváncsik beállt a kapuba is

A második félidőben aztán tombolt a lelátó – „Mindenki szurkoljon!” –, és a veszprémiek egyre több variációt próbáltak ki támadásban, mintha csak edzésen lennének. Sabaté mesternek bőven volt ideje cserélgetni a nagy előny mellett a játékosait, akik szinte minden poszton feltalálták magukat, ahova csak az edző vezényelte őket. Beszállt Lékai Máté is, aki emberhátrányban lőtt góljával jelezte, rá is számíthat Sabaté (26–16).

A közönség hangulata a tetőfokra hágott, amikor a vészkapus szerepében Iváncsik Gergő egy hatalmas bravúrral védett az ellenfél ziccerénél. Ekkor úgy tűnt, a szélső ünneplése miatt alaposan kihagyott a Veszprém figyelme, mert zsinórban háromszor is eladták a labdát, amiből az ukránok betaláltak, és váratlanul felzárkóztak (26–19). Sabaté azonnal időt kért, hogy rendezze a sorokat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Ilic kétszer betalált, így nem tudott a Zaporizzsja még közelebb jönni (28–20).

Átvészelte a hullámvölgyet a hazai csapat, persze ilyen csodálatos közönség előtt nem lehetett mást tenni. Ekkor Nilsson vitte a vállán a veszprémieket, ráadásul Alilovic is vonzotta a labdát, így mire letelt a második félidő fele, megint tízzel vezetett a Veszprém (31–21). Ettől kezdve csak az volt a kérdés, hogy az ukránok képesek-e tízen belülre kerülni, hiszen állandóan 9-10 gól volt a két csapat között a különbség. Mindenesetre ezekben a percekben nem a kapusokról szólt a találkozó, szinte minden támadás góllal zárult. Visszatért Palmarsson, és azonnal betalált, így öt perccel a vége előtt, már csak az volt a kérdés, vajon eléri-e a 40 lőtt gólt a Veszprém, amelynek kapuját az utolsó három percben a fiatal Gödör Bence védte.

Nos, Iváncsik révén ezt másfél perccel a lefújás előtt nemcsak elérte, hanem Marguc találatával túl is szárnyalta, így a vége 41–28 lett a Veszprém javára, amely így sima, kettős győzelemmel jutott be az idei BL-sorozat negyeddöntőjébe.

Immár egy lépésre van a Final Four.

Xavier Sabaté, a Veszprém edzője: „Nagyon jól kezdtünk, és a csapatot megnyugtatta, hogy Alilovic fantasztikusan védett az első félidőben. Külön öröm a számomra, hogy az indításaink is bejöttek, sok gólt dobtunk ezekből. Ahogy azt ígértük, közönségszórakoztató játékkal nyertünk. Rengeteget cseréltem, mindenkinek lehetőséget biztosítottam, hiszen egyrészt minden játékos egyformán fontos a csapat számára, másrészt hosszú még a szezon, bírni kell erővel. Volt egy hullámvölgy a játékunkban, ám sikerült felállnunk belőle. Megyünk tovább álmaink megvalósítása felé.”

Iváncsik Gergő, a Veszprém három találatot jegyző szélsője: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy vészkapusként képes leszek hárítani ziccerben. Ám nemcsak ez, hanem a félpályáról lőtt gólom is emlékezetes lesz a számomra. Sokkal felszabadultabban játszottunk, mint a kinti meccsen, és örömkézilabdát mutattunk be a lelkes közönségünknek.”

Szergej Selmenko, a Zaporizzsja hat gólt dobó átlövője: „Teljesen más meccset játszottunk, mint hazai pályán. Otthon legalább az első félidőben tartottuk magunkat, míg ezen a találkozón abszolút kijött a két csapat közötti valós különbség. Gratulálok a Veszprémnek, szerintem az egyik legnagyobb favoritja az idei BL-nek.”

Férfi BL, nyolcaddöntő, visszavágó:
MVM Veszprém–Motor Zaporizzsja (ukrán) 41–28 (23–14)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »