A végsőkig kivárhat az államfő

A végsőkig kivárhat az államfő

Lapunk érdeklődésére nem árulták el a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, hogy mikor tűzi ki az államfő a kvótaellenes népszavazás időpontját. Áder Jánosnak jövő csütörtökig kell döntenie arról, melyik időpontban legyen a referendum. A kivárást magyarázhatja, hogy a döntése utáni 70. és 90. nap között lesz a szavazás, ha viszont most határozna, akkor az októberi időpontok „kiesnének”. Így Áder János vélhetően kivárja az utolsó napokat.

Az Alkotmánybíróság múlt kedden utasította el a népszavazást támadó indítványokat, ezután nyílt meg az út a referendum előtt, amely – ha az államfő a jövő hétig vár – szeptember 4-e és október 9-e között lehet. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány szempontjából pontosan melyik dátum lenne a legjobb, azaz mikor lehet a legtöbb embert „elvinni” a szavazásra. Ahhoz ugyanis, hogy érvényes legyen a referendum, több mint négymillió embernek kell voksolnia, de szakértők szerint például a szeptember eleje ilyen szempontból problémás lehet, az iskolakezdés miatti teendők ugyanis jelentősen csökkenthetik a részvételt.

A népszavazás kampánya hivatalosan az időpont kitűzésétől indulhatna, ehhez képest a kormány már május közepe óta, több mint egy hónapja intenzíven kampányol. Az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” szlogen óriásplakátokon, újság- és tévéhirdetésekben is folyamatosan megjelenik. Erre a célra eredetileg hárommilliárd forintos keretet különítettek el, de a végső összeg ennél nagyobb lehet, míg a népszavazás lebonyolításával kapcsolatos költségekre csaknem ötmilliárdot szánt a parlament.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »