A végéhez közeledik Ukrajnában az önkényuralmi rendszer kialakítása

Petro Porosenko ukrán elnök és csapata helyzetének megszilárdítása, a hatalmi struktúrák átrendezése, és a Majdan vezetőinek a lecserélése azt tanúsítja, hogy a hatalom egy irányítói csoport kezében összpontosul, amelynek vezetője maga az államfő – fejtette ki véleményét egy kijevi sajtótájékoztatón az Új Ukrajna elnevezésű stratégiai közvélemény-kutatásokkal foglalkozó intézet igazgatója, Andrij Jermolajev.

„Számunkra egy nyílt önkényuralmi rendszer körvonalazódik, amelyik az elnök köré épül, olyan személyek beépítésével, akik nincsenek semmilyen kapcsolatban azokkal a radikális politikai változásokkal, amelyek 2014-ben végbementek.” – idézte Andrij Jermolajev szavait az Ukrajinszki Novini.

„Nézzék csak meg azoknak a sorsát, akik nemrég még a Majdan vezetői voltak. Figyeljék meg Szerhij Pasinszkij sorsát, akit most azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a Majdanon történt lövöldözésekhez, vagy Levk Lukjanenko vádaskodásait Olekszandr Turcsinov irányába, akit azzal vádol, hogy ő felelőssége a Krím elvesztése miatt. Kérdések merültek fel Arszen Avakov politikai jövőjével kapcsolatban is. Jelenleg a belügyminiszter egy reputációs és korrupciós botrány kellős közepén áll. Ihor Kolomojszkij csapata szintén teljesen árnyékba vonult.  A volt miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk nemcsak személyes szimpatizánsait, hanem még pártja, a Népi Front támogatóit is elveszítette.” – húzta alá a szakértő.

Ukrajnában jelenleg belháború folyik a hatalomért – jegyezte meg Andrij Jermolajev.

„Ez már megnyilvánult a koalíció szétesésében is, az újabb ellenzéki pártok kialakulásában, az elnöki párt megosztottságában.” – mondta el véleményét a szakértő.

Hogy Petro Porosenko Blokk megosztottsága a koalíció széteséséhez vezet-e, ezt a közelgő ülések majd megmutatják: „Az elnöknek két lehetősége van: vagy a megosztottság további forszírozása, és felkészül az előrehozott parlamenti választásokra, vagy pedig zsarnoki módszerekkel eljátszani a „hatalom a nép ellenségei ellen” szerepet, ám ezáltal a koalíciót állandóan zsarolni fogják.” – összegezte véleményét Jermolajev.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, ukrán politika, Petro Porosenko, ukrajnai hírek, ukrán válságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »