A vég kezdetét jelenti, ha minden tagállam népszavazást tart – Juncker tartott kiselőadást demokráciából

A vég kezdetét jelenti, ha minden tagállam népszavazást tart – Juncker tartott kiselőadást demokráciából

Az Európai Bizottság elnöke felszólította pénteken Párizsban az Európai Unió tagállamait, hogy tartsák tiszteletben a "menekültek" elosztására vonatkozó brüsszeli döntést.

Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy "bizonyos tagállamok" nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer "menekült" uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól.

"A vég kezdetét jelenti az, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok" – hangsúlyozta Juncker, amivel az AFP francia hírügynökség szerint mindenekelőtt Magyarországra és a kvótareferendumra célzott.

"Ha minden tagállam népszavazást tart, ha nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

A Brexit és az unió saját halálos ítélete

Az EB elnöke a britek uniós kilépéséről azt mondta: a közösségnek "tántoríthatatlannak" kell lennie a Brexit feltételei körüli brit "manőverekkel" szemben.

"Nem lehet valaki egyik lábával kint, a másikkal pedig bent" – hangsúlyozta Juncker, aki Manuel Valls francia miniszterelnökkel találkozott Párizsban. "Nem kezdünk el tárgyalni addig, amíg nem kaptuk meg a kilépési nyilatkozatot a brit kormánytól."

"Egyértelművé kell tenni, hogy ha az Egyesült Királyság szabad hozzáférést akar az európai uniós belső piachoz, akkor maradéktalanul be kell tartania az arra vonatkozó szabályozásokat és szabadságjogokat" – nyomatékosított az EB-elnök.

London részéről "már megkezdődött a manőverezés" – állította Juncker. "A brit kormány és közvetlen környezete már arról győzködi a kontinens iparmágnásait, hogy mindennek továbbra is ugyanabban a mederben kell folynia ahhoz, hogy a kapcsolatok a lehető legnyugodtabbak és legbarátságosabbak maradjanak."

Nem nézhetjük, hogy "teljes európai iparágak elsötétített, leredőnyözött szobákban folytassanak titkos tárgyalásokat a brit kormány küldöttjeivel" – mondta a politikus. "Ha elkezdjük szétbontani a belső piacot egy olyan állam kívánságára, aki az EU-ból való kilépés mellett döntött", azzal a saját halálos ítéletünket írjuk alá – tette hozzá.

(MTI nyomán)

Morvai helyretette a hazug Junckert népszavazás-ügyben

Tanulják meg szeretni a migránskvótát! – üzente Juncker a "kelet-európaiaknak"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »