A vasárnapi bérpótlékról egyeztetett a kormány

A 2017-es költségvetés, a jövő évi adótörvény-módosítások, a vasárnapi bérpótlék és a kaféteria is téma volt kedden a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), amelyet a mostani találkozót megelőzően 2012 decemberében tartottak meg utoljára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ülést követően a közmédiának elmondta: olyan fontos kérdések kerültek napirendre, mint az otthonteremtés, a közfoglalkoztatás, a kedvezmények megtartása vagy módosítása, a kafetéria-rendszer változása.

A Munka törvénykönyve esetében az érdekképviseletek jelezték, hajlandóak megállapodni egymással és jogszabály-módosításokat kezdeményezni. A miniszter emlékeztetett: az új Munka törvénykönyve elfogadásakor azt ígérték, meghatározott idő elteltével lehetőség lesz a törvény felülvizsgálatára. Részben ez történik meg a fórumon – tette hozzá.

A legnagyobb vitát a vasárnapi bérpótlék váltotta ki. A vita alapvetően a munkaadói és a munkavállalói oldal között zajlott, volt olyan felvetés – elsősorban a munkavállalói oldalról –, hogy a pótlék mértéke maradjon 50 százalék, a munkavállalók pedig a pótlék emelését javasolták. Abban bízunk, meg tud állapodni a két oldal, a megállapodást a kormány jó szívvel tudná elfogadni és támogatni – mondta a miniszter.

Kafetéria-készpénzesítés

Varga Mihály a VKF tagjait tájékoztatta arról is, hogy szeretnék készpénzesíteni a kafetéria egy részét. A közszférában most átlagosan 200 ezer forint körüli a kafetéria mértéke, ennek a fele az elképzelés szerint lehetne készpénz, a másik fele maradna a Szép-kártyán. A partnerek ezt részben támogatták, részben bővítenék, mert szeretnék, ha az öngondoskodásnak valamilyen feltétele, lehetősége megmaradna a kafetéria-felhasználásban. Egyeztettek olyan technikai kérdésekről is, hogy miként lehet ezt a fajta megoldást a magánszférára is kiterjeszteni. Ott ugyanis jóval magasabb kafetéria-összegek is vannak, és 400-500 ezer forintos juttatásnál nem mindegy, hogy a készpénzes arány mekkora lesz majd a jövőben – jelezte Varga Mihály.

A minimálbér témájában abban maradtak a partnerek, hogy elindítják azt a monitoring bizottsági üléssorozatot, amelynek végén a munkaadói és a munkavállalói oldal remélhetőleg meg tud majd állapodni a 2017-es minimálbérről.

A vitás kérdésekről tovább egyeztetnek a VKF tagjai, két héten belül tartanak még egy olyan ülést, amelyen a legfontosabb adózási és a Munka törvénykönyvét érintő kérdésekben megpróbálják a vitákat lezárni és döntéseket hozni.

A miniszter tájékoztatása szerint mindenki örömmel fogadta az alapvető élelmiszerek adójának csökkentését. Támogatták a partnerek azt is, hogy ez egészüljön ki az éttermi áfa és az internetszolgáltatás áfájának csökkentésével. Mindenki támogatta továbbá, hogy az otthonteremtési program lehetőség szerint bővüljön, szélesedjen. Nézetazonosság volt abban, hogy az adótörvények módosításával a kis- és középvállalkozókon és a gyermeket nevelő családok terhein kell könnyíteni – ismertette a miniszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »