A város, ahol 9 millióan mentek szabadságra

A G20-as csúcs idejére gyakorlatilag kiürült Hangcsou. Testközelből szemlélhettük a furcsa metamorfózist.

A festői szépségű, világhírű látnivalókkal bővelkedő, a kínaiak által földi paradicsomnak is nevezett Hangcsou ad otthont a G20-ak találkozójának. A várost ennek apropóján csinosítgatták, fejlesztették az utóbbi hónapokban. Vadonatúj, csillogó-villogó rendőrautók, kristálytiszta üvegű metrókocsik. A közeli gyárak leállításával még az ég színét is sikerült kékre festeni. Minden a legnagyobb precizitással lett megtervezve, hisz egy ilyen eseménynél mi más is lehetne fontosabb, mint a biztonság és a zökkenőmentesség.

A hatékonyság érdekében különböző, frappáns megoldásokkal állt elő a kínai kormány, Hangcsou 9 millió lakosának egy hét szabadságot adott, ami mellé kuponokat is kaptak az itt élő, tanuló, dolgozó lakosok. Ezeket az ajándék kártyákat azonban csak és kizárólag más városokban tudják felhasználni.

A turisták, külföldiek számára sem a legjobb döntés ezen a héten Longji teakóstoló miatt ideutazni. Még ha sikerül is átjutni az összes ellenőrzésen, mely épületből, metrómegállóból ki és be lépésenként reptéri átvilágításhoz használt készülékekkel történik, szállást ezek után sem fog találni. Ugyanis a G20-ra érkezett külföldi tudósítókon kívül, a más célból idelátogatók nem kaphatnak szobát sehol. A hotel, hostel recepcióján hívják fel a figyelmet arra, hogy ott a kínai állampolgárokat leszámítva más nem szállhat meg. Különböző szálláshelyek ezt fel is tüntetik honlapjukon, aki viszont nem elég figyelmes, annak kellemetlen órákat fog okozni az alvóhely keresése.

Amikor a taxilámpa pirosra vált..

Ezt megunván a vonatmegállóba visszamenni egy légkondicionált taxiban lehetne csak, ha a taxi külföldieket is szállítana. Nekem harmadik próbálkozásra sem sikerült. Az eredetileg szabad, vagyis zöld jelzéssel ellátott autók, amint közelebb értek és láthatóvá vált, hogy nem helyi vagyok, hirtelen pirossá váltak és azzal a lendülettel haladtak tovább.

A metró viszont kifogástalanul működik, a gépfegyveres katonák látványa az aluljáróban kicsit szokatlan, de a második átszállás után már észre sem veszi őket az ember. A metrószerelvények biztonságos megállását és az ajtók becsukásakor piros zászlót lengető dolgozók, ugyanolyan kifogástalanul végzik feladataikat minden kocsi érkeztekor, mintha azokon egyébként utazna is valaki. Hasonló módon a forgalomirányító, percre pontosan, autó hiányában is lendületesen mutatja az utat. A világ vezetőit egy feje tetejére állított helyszín fogadja.

Hangcsou városát, mely sugárútjait megszokott esetben kocsik ezrei keresztezik, a Nyugati-tavat, ami körül nyüzsögnek az egymás lábára taposó turisták, ezeken a napokon fel sem fedezni és bár hiába pozitívum, hogy a boltban nem kell sorban állni, nyitva tartó üzletet nem egyszerű találni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »