A vadászok életét nehezíti a Semjén–Lázár javaslat

A vadászok életét nehezíti a Semjén–Lázár javaslat

Kötelező kamarai tagságot írna elő a vadászoknak is Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A KDNP elnöke Lázár János miniszterrel együtt nyújtott be erről törvénymódosító javaslatot a parlamentnek. Ha a képviselők elfogadják a tervezetet, akkor a jövő évtől minden vadásznak kötelező lesz a tagság, aki betöltötte 18. életévét.

Szeptember elsejével hivatalosan is megkezdődött a vadászati szezon. Az új vadászati törvény januártól hatályos, néhány passzusa azonban még nem lépett életbe. Hiányzott például a végrehajtási rendelet is.

„Örömmel tudom jelenteni, hogy információink szerint a vadászati törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendelet szakmai része gyakorlatilag elkészült, és az eredeti ütemtervnek megfelelően 2017. január 1-el hatályba fog lépni” – jelentette be Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke.

Az új vadászati törvény értelmében minden vadásztársaságnak az eddigi 10 év helyett 20 éves üzemtervvel kell szabályozni a vadgazdálkodást saját területén.

Van ahol már döntöttek is. Csongrádban például a megye legnagyobb, 18 ezer hektáros vadászterületét kapta meg húsz évre a Návay Kornél Vadásztársaság, amelynek egyik tagja Lázár János miniszter. Ez a döntés ugyan egyhangúlag született meg, de volt ahol vitákat kavart a vadászterületek újraosztása.

„Mindig van olyan, amikor kicsit súrlódással történik ez a dolog. Én nagyon bízom benne, hogy az a vadászbarátság, ami közöttünk van, az nem okoz hosszú távú sértődéseket, és azok a szomszédok között, akiknél határvita alakult ki, azok között is helyre áll ez a barátság” – mondta Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Az új előírások szerint a jövőben kötelező lesz a kamarai tagság minden magyar vadásznak, tekintet nélkül arra, hogy hivatásosról vagy sportvadászról van-e szó.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »