A vad elegancia jellemzi az idei trendet

A vad elegancia jellemzi az idei trendet

Klasszikus, de rendhagyó anyagból – például alumíniumból vagy fából – készült napszemüvegekkel lehetünk divatosak az idei nyáron, és azt sem árt észben tartanunk: 2016 slágerszíne egyértelműen a piros. Bár egy jobb minőségű napszemüvegért igencsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a befektetés mindenképpen megéri, hiszen a szem egészsége a legfontosabb felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

A divat csak másodlagos szempont a szem egészségéhez képest. Hogy jó döntést hozzunk a vásárlásnál, tanácsos ismerni, mi az, ami veszélyt jelenthet látásunkra. A tavaszi hónapoktól kezdve megnő a napsütéses órák száma, ami növeli a szemet érő fényterhelést. – Erős napsütésben, különösen a déli órákban fontos a szemet védeni, mert az ultraibolya sugárzás és a napfény többi összetevőjének káros hatása összegződhet – nyilatkozta lapunknak Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A szem első törő közege a szaruhártya, a második a szemlencse, a harmadik a retina, ezeket mind károsíthatja a napfény. Ennek elkerülése érdekében olyan napszemüveget válasszunk, amely illeszkedik a fej formájához, és nemcsak szemből, de oldalról is véd. A szakember ezt azzal magyarázta: alapesetben az egészséges pupilla összeszűkül a fény hatására, szabályozva a szembe jutó mennyiséget. Ám ez a védelem nem tud működni akkor, ha napszemüveget viselünk, mert a sötétben a pupillák kitágulnak. Ha ilyenkor oldalról fény éri a szemet, az majdnem jobban károsít, mintha az illető nem hordana védőeszközt.

A napszemüveg-választásnál fontos figyelembe venni úti célunkat: aki olyan helyre utazik, ahol nagyobb fényexpozíciónak lesz kitéve – például tengerpartra vagy havas tájra, ezek a felületek ugyanis visszaverik a napsugarakat –, annak sötétebb lencséjű szemüveget érdemes választani. Elengedhetetlen szempont az is, hogy a napszemüvegnek legyen megfelelő UV-szűrő hatása, ennek mértékét számos optikai üzlet meg tudja mérni.

Nagy Zoltán Zsolt arról is beszélt: már kisgyermekkorban hasznos napszemüveget hordani, ha a család például strandra megy, vagy olyan helyre, ahol nincs árnyék. A nap ellen fokozottabban kell védekezniük 3–6 hónapon át azoknak is, akik a szem fénytörését változtató úgynevezett refraktív sebészeti műtéten estek át. A szem épségének kérdését nem szabad félvállról venni, hiszen a napsütés káros hatása az évek alatt összegződhet: okozhat szaruhártya-betegséget, elősegítheti a szürkehályog-képződést, a szemfenéki meszesedést is. Sőt ha valaki már átesett szaruhártyaherpesz-fertőzésen, e kórt is aktivizálhatja a túlzott napsütés. Nagy Zoltán Zsolt emiatt javasolja: a napszemüveg megfelelő minőségének biztosításáért az utcai árusok helyett inkább márkaboltban vagy optikai szaküzletben vásároljunk.

Idén a klasszikusokat eleveníti fel a piac – állapította meg Makó Szabolcs, a napszemüvegek gyártásával foglalkozó Luxottica márka specialistája az idei napszemüvegtrendről. Például ismét divatba jönnek a kerek formájú, az egykori Beatles-legenda, John Lennon által is használt szemüvegek. Újítás ugyanakkor a napszemüvegek anyagában, hogy idén használnak alumíniumot, fát vagy például a mikrorostból készülő, alcantara nevű textilanyagot is. Bár jelen vannak a klasszikus fekete, szürke és barna árnyalatok, az idei színek közül a piros számít a legtrendibbnek női és férfinapszemüvegeknél egyaránt – van benne vadság, miközben elegáns is.

Aki jobb márkájú napszemüveget szeretne, annak rá kell szánnia legalább 30 ezer forintot. – Egy ilyen árkategóriájú szemüvegben már meg lehet bízni – mondta a szakértő, hozzátéve: ha vigyázunk rá, akár 5-10 évig is kitarthat, akkor is legfeljebb a keret indul kopásnak a használattól. Ugyanakkor felső határ nincs az árakban, például a létezik a Dolce & Gabbanának egy különleges kollekciója, amelyből mindössze egy darab érkezik Magyarországra. Ez a nagyméretű Swarovski kristályokkal kirakott napszemüveg 600 ezer forint körüli összegért lesz kapható. Továbbá minden kategóriában gyártanak napszemüveget a kicsiknek is, a márkánál megtalálhatók gyerekmodellek, amelyek 20 ezer forinttól kaphatók.

Makó arról is beszélt: a vásárlók évről évre egyre tudatosabbak, nem csak a márkát, a minőséget és a megbízhatóságot is keresik. A legnépszerűbb márka Magyarországon egyértelműen a Ray-Ban, de a környező országokhoz képest az Oakley is nagyon erősnek számít, amelynek sportoláshoz készített napszemüvegei a szakértő szerint „technológiailag tökéletesek”. A luxuspiacon egyre inkább a provokatív olasz érzést adó Dolce & Gabbana a meghatározó, de örök klasszikusnak számít a rendkívül kifinomult Prada is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »