A V4-ek a keleti perifériára szorítják Romániát

A visegrádi országok szövetsége (V4) a keleti periféria szerepét rója Romániára és Bulgáriára – olvasható az Adevarul című liberális román napilap internetes kiadásának blogrovatában megjelent szerdai véleménycikkben.

A cikk szerzője, Cristian Preda politológus, európai parlamenti képviselő úgy véli: Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia szövetsége – azáltal, hogy a közép-európai térséget jeleníti meg az Európai Unióban – elszigeteli Romániát és Bulgáriát. Cristian Preda “légből kapottnak” nevezte a V4-ek kísérletét a Brexit utáni Európa meghatározására.

“Azon törekvésük, hogy ne csak földrajzilag, hanem politikailag is a központ szerepét töltsék be, valószínűleg csúfos kudarcba fullad (.) Ha az egyesült Európa túléli a válságot, a megoldás nem Szlovákiából vagy valamelyik szomszédjából, hanem Berlinből és Párizsból érkezik” – állította a cikkíró.

Úgy vélte: éppen ezért Romániának és Bulgáriának nem is érdemes arra törekednie, hogy a visegrádi országok csoportjához csatlakozzék. Ehelyett a francia-német szövetséghez kell igazodnia.

“Különben is a visegrádi csoport négy fővárosától eltérően – ahonnan mindig arroganciával és gőggel tekintettek ránk – a németek és a franciák mindig segítettek, amikor bajba kerültünk. Biztos vagyok benne, hogy ezt a jövőben is megteszik” – vélte Cristian Preda.

A szerző a Bukaresti Tudományegyetem tanára. Emil Constantinescu, majd Traian Basescu államfő tanácsadójaként dolgozott, 2009 óta az Európai Parlament néppárti csoportjának a tagja, romániai párttagsága tavaly megszűnt.
 

http://adevarul.ro/international/europa/reinventarea-estului-periferie-1_57a869435ab6550cb8935709/index.html


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »