A Twitter fityiszt mutat a hírszerzésnek

A Twitter fityiszt mutat a hírszerzésnek

Két éve használják az amerikai titkosszolgálatok a Dataminr nevű szolgáltatást, ám most a Twitter úgy döntött, keresztbe tesz ennek az együttműködésnek.

A Twitter megtiltotta a Dataminrnek, hogy a továbbiakban elérhetővé tegye szolgáltatását az amerikai hírszerző szerveknek – írja a The Wall Street Journalre hivatkozva több portál. A Dataminrt sokan használják, köztük a média, a pénzügyi, a vállalatbiztonsági, de még az állami szektor is. A szolgáltatás lényege, hogy figyeli a világ összes tweetjét, elemzi őket, és ha valami kirívót és érdekeset talál, akkor továbbítja az előfizetőknek. Ahogy a The Verge emlékeztet rá, a Dataminr már tíz perccel korábban tájékoztatta felhasználóit a brüsszeli terrortámadásokról, mint hogy a média hírt adott róla.

Nem véletlen tehát, hogy ez csábító lehetőség a titkosszolgálatok számára, használják is két éve. Ugyanakkor a Dataminr vezetői most azt közölték a szervekkel a The Wall Street Journalnek nyilatkozó, az ügyben jártas forrás szerint, hogy a Twitter nem szeretné, ha cégük a továbbiakban is információval látná el őket. Egy vezető titkosszolgálati tisztviselő szerint – aki egyébként megerősítette a Twitter lépését – a közösségi oldal attól fél, hogy azt a látszatot kelti, hogy túl közel került az amerikai hírszerzéshez – olvasható a The Next Web szemléjében.

Nincs még egy ilyen

A Dataminr – amelyben egyébként a Twitternek öt százalék részesedése is van – az egyetlen olyan szolgáltatás, melynek hozzáférése van a teljes jelenlegi és régi tweetfolyamhoz, így ez pótolhatatlan a hivatalos szervek számára. A párizsi terrortámadások idején a szolgáltatás „rendkívül értékes eszköznek” bizonyult a The Wall Street Journalnak nyilatkozó illetékes szerint.

A The Verge azt írja, a Twitter lépése jól mutatja a kormányzat és a technológiai vállalatok eltávolodását, melynek fontos és szimbolikus állomása volt már korábban a San Bernardino-ügy miatt kialakult Apple–FBI csörte is. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori igazgatóhelyettese, John C. Inglis pedig a The Wall Street Journalnek úgy fogalmazott: a Twitter képmutató, ha a továbbiakban is információt árul a magánszektornak, ám az államit kirekeszti ebből.

A közösségi oldal részéről egyelőre nem erősítették meg a médiaértesülést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »